de natuurwonderen van Malham

By dorine on June 13th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on de natuurwonderen van Malham

Hallo allemaal,

Op de negende dag van onze vakantie was het weer nog wat slechter geworden, het was nu ook niet helemaal droog meer. Toch hebben we ons oorspronkelijke wandelplan gevolgd en zijn we gewandeld naar Malham Cove. Dit is een steile wand van zeker 100 m hoog, waar ooit in de laatste ijstijd een enorme waterval a la Niagara van af kwam. Nu druppelde er alleen nog wat water uit de onderkant van de rotsen, maar het is nog steeds een magnifiek gezicht

malham_cove_klein.JPG.

Onderaan de Cove stonden een aantal mensen van de britse vogelbescherming met telescopen. Er bleken namelijk slechtvalken te nestelen in de cove. Dat moest ik natuurlijk zien en gelukkig mochten we door de telescopen kijken. Daardoorheen konden we prachtig twee jonge slechtvalken zien zitten. De mensen van de vogelbescherming vertelden trots dat de beestjes de vorige dag hun eerste vlieglessen hadden gehad. We konden niet lang kijken, want opeens begon het te regenen en moesten de telescopen afgedekt worden (en moesten wij ons regenpak aan). We zijn nog iets verder doorgelopen om de steile wand van dichtbij te bekijken, en hierna zijn we via een steil pad aan de zijkant omhoog geklommen, geen makkelijke klim. Gelukkig was het inmiddels weer enigszins droog.

We zijn boven de Cove langs gelopen en hebben nog een poosje genoten van vader en moeder slechtvalk die zo nu en dan met grote snelheid vlakbij langs kwamen vliegen. Het zijn de snelste vogels ter wereld, dus het was prachtig om ze zo nu en dan een duikvlucht te zien maken. Hierna zijn we doorgelopen naar het volgende natuurwonder van Malham: Gordale Scar. Dit is een smalle kloof met steile wanden die bijna net zo hoog zijn als Malham Cove

gordale_scar_klein.JPG

Toen we aankwamen bij de kloof begon het weer te hozen, dus de regenpakken die net uit waren, konden weer aan. De kloof zelf was indrukwekkend. We zijn er nog eens stukje ingeklommen, maar ver kwamen we niet want het was overal vreselijk nat en glad.

Na de kloof moesten we bergaf. Het was weliswaar weer enigszins droog, maar alle gladde rotsen waar we vanaf moesten klimmen gaven de wandeling toch een extra dimensie. Ik ben één keer uitgegleden, maar heb er gelukkig niets aan overgehouden. Tijdens de afdaling kwamen we nog langs het derde natuurwonder van Malham, Janet’s Foss, een waterval. Een mooie waterval, maar niet zo heel indrukwekkend meer omdat we al zoveel watervallen gezien hadden. Na de afdaling zijn we door de velden teruggelopen naar Malham. Inmiddels was het weer begonnen met regenen en dat is de rest van de dag niet meer gestopt. In het hotel heeft onze gastheer het haardvuur voor ons aangestoken en daar zijn we neergezakt in luie stoelen, om alleen nog maar weg te komen voor het avondeten in de pub. Met al onze natte tassen voor de haard werd het rariteitenkabinet van de lounge nog iets vreemder. Aan het eind van de avond waren gelukkig de meeste spullen weer droog. In de lounge was het overigens heel gezellig, we hadden leuke gesprekken met de andere gasten van het hotel.

Meer foto’s van deze dag staan in mijn fotoalbum.

groeten
Dorine