waarom Iona

By dorine on September 21st, 2007
Posted in Nieuws | 2 Comments »

Hallo allemaal,

Voordat het uitgebreide verslag van mijn Iona vakantie (of retreat, hoe je het ook noemt) online komt, eerst iets over Iona. Afgelopen jaren, vanaf mijn achttiende, ben ik regelmatig te gast geweest in kloosters. Eerst een aantal keren in Taiz√©, waar ik het altijd erg naar mijn zin had, en later ook bij de clarissen en franciscanen in Megen, waar het inmiddels een beetje ‘thuis’ voelt. Op de KRO televisie zag ik ooit een programma over Iona, en toen dacht ik meteen: daar moet ik ook eens heen.

Toen ik vorig jaar in de Nederlandse kerk kennismaakte met Henk, onze dominee, kwam het gesprek al snel op kloosters en hij vertelde dat hij zo graag eens naar Iona zou gaan. We hebben toen besloten om samen een reis te organiseren. We konden zes plaatsen regelen voor een week half september, en er was redelijk veel belangstelling voor. Uiteindelijk zijn we op 21 september met 4 (en later 6) mensen afgereisd naar Iona, voor de westkust van Schotland.

Om duidelijk te maken wat Iona precies is, wil ik eerst iets van de geschiedenis van het eiland vertellen. De geschiedenis van Iona begint min of meer in het jaar 563 na Christus, als de ierse monnik Colm (of Columba of Colum Cille) na een veldslag waarbij hij betrokken was, als boetedoening besluit te vertrekken uit zijn geliefde Ierland.

Met twaalf metgezellen vaart hij de Ierse zee en atlantische oceaan op, totdat Ierland niet meer in zicht is. Ze landen uiteindelijk op een eilandje voor de westkust van Schotland, Iona. Columba vestigt zich er en krijgt meer volgelingen. Er wordt een klooster gebouwd, vanwaaruit Columba de rest van Schotland evangeliseerd. Even terzijde: de Nieuwzeelandse schrijfster Juliet Marillier heeft drie prachtige boeken (the Bridei chronicles) over deze periode in Schotland geschreven, waarbij Columba (Colm in de boeken) ook een bijrol speelt. Waarschijnlijk wordt deze bijrol veel groter in het nog te schrijven vierde boek. Voor mensen die van historische fictie met een klein vleugje fantasy houden, zijn deze boeken een absolute aanrader.

Weer terug naar Iona. Het klooster blijft een aantal eeuwen staan, en speelt een belangrijke rol in de Schotse geschiedenis. Veel schotse koningen worden er begraven, net als een aantal Franse en Noorse koningen. Uiteindelijk wordt het klooster, net als veel andere kloosters aan de kust van Groot-Brittannie en West-Europa overvallen door de Vikingen, en het raakt na deze plunderingen in verval.

In de twaalfde eeuw komt er een groep Benedictijnse monniken aan op het eiland. Ze bouwen een nieuw klooster, vlak aan zee. In hun kielzog komt een groep zusters, augustinessen, die ook een klooster bouwen op het eiland. Ook deze kloosters blijven een aantal eeuwen staan, tot de reformatie. De kloosters op Iona werden niet verwoest, zoals veel andere kloosters in Engeland en schotland, maar omdat er geen nieuwe broeders of zusters meer mochten intreden, raakten ze langszaam in verval, totdat er slechts ruines overbleven.

In de negentiende eeuw wordt het belang van Iona steeds meer onderkend, en wordt de kerk van het twaalfdeeuwse benedictijnenklooster opnieuw opgebouwd. In 1938, de crisistijd, besluit een predikant uit Glasgow, George MacLeod, met een aantal theologiestudenten en ambachtslieden uit zijn parochie naar Iona te gaan om de rest van de Abbey te restaureren en op te bouwen. Dit hele proces vormt een hechte communiteit, die vandaag de dag nog bestaat als de Iona-communiteit.

De meeste leden van deze communiteit wonen niet op Iona. Ze zijn door heel Groot-Brittanni√ę verspreid en komen samen in kleine groepen in verschillende regio’s. Een paar keer per jaar komt de hele communiteit (250 leden) bij elkaar op Iona. De abbey op Iona is inmiddels geheel gewijd aan het ontvangen van gasten en het uitdragen van de keltische spiritualiteit die zo kenmerkend is voor Iona.

Tijdens een verblijf op Iona kom je in aanraking met deze spiritualiteit. In de vieringen, die twee keer per dag in de prachtige kerk zijn, is er veel aandacht voor de schepping. Ook de vrede en rechtvaardigheid zijn belangrijke thema’s in Iona.

Tot zover de beschrijving van Iona. In de stukken die ik nog ga schrijven over ons verblijf op Iona zal ongetwijfeld nog veel meer volgen over deze zeer bijzondere plek.

groeten
DorineBy gerdy on 23-05-08 13:03

Hoi Dorine,
Via google en zoekend naar Iona kwam ik op je site. Leuke verrassing. Ik ga nu verder kijken. Tot in Iona.
Gerdy


By Herma Bosma on 27-11-09 19:06

Op http://www.ionagroep.nl staat informatie over de workshops die John Bell van Iona Community in januari 2010 in Nederland gaat geven.
Van harte welkom!

Groeten,

Herma