abdij en kathedraal

By dorine on December 2nd, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on abdij en kathedraal

Hallo allemaal,

Na de zware metalen van eerder deze week, was het deze zondag tijd voor een andere categorie muziek. Na de kerkdienst in de Nederlandse kerk, en de gebruikelijke na-kerkse aktiviteiten, heb ik me naar Westminster Abbey begeven. Daar was om vier uur een Advent Lessons and Carol service, met het eigen jongenskoor, dat één van de beste van de wereld is.

pc010002_klein.JPG

Voor dat ik naar binnen mocht, moest er uiteraard eerst in een rij gestaan worden, de viering is bijzonder populair en Westminster is niet zo heel erg groot, alhoewel nog altijd groter dan de meeste Nederlandse kerken en kathedralen, maar de diensten zijn altijd in het koor waar beperkte zitruimte is. Daarom mijn keuze voor deze kerk, je zit dichtbij het koor en kunt het goed horen.

Het was een viering bij kaarslicht, we kregen allemaal een klein kaarsje dat we aan het begin van de dienst aan mochten steken (het licht werd doorgegeven). De kerk was verder vrij donker. Een prachtig gezicht, ik kan enorm genieten van grote middeleeuwse kerken in het donker. De schaars verlichte pilaren die in het niets lijken te eindigen, geven je het gevoel dat je in een enorme ruimte bent.

Maar ik was gekomen voor de muziek. Bijbellezingen werden afgewisseld met prachtige muziek, het meeste vrij modern (lees: klassieke liederen uit de twintigste eeuw, o.a. van Britten, Matthias en Elgar). Die muziek klinkt prachtig in Westminster Abbey. Een uur lang heb ik genoten.

Toen ik vervolgens weer buiten stond, had ik er eigenlijk nog niet genoeg van. Dus ben ik op herhaling gegaan. Snel naar de metro gerend, in acht minuten onder het centrum door gesjeesd naar de city, alwaar ik 23 minuten na het verlaten van Westminster Abbey weer een kerk binnenging. Niet middeleeuws deze keer: maar zeventiende eeuws. Natuurlijk, St Paul’s Cathedral.

pc020012_klein.JPG

Ook hier was er een Advent Lessons and Carol service. Was het druk in Westminster, dat was niets vergeleken bij St Paul’s. Toen ik binnenkwam zaten er al een paar duizend mensen. Gelukkig kon ik, omdat ik alleen was, toch nog een redelijk goed plekje vinden. Uiteindelijk liep de kerk helemaal vol, ik weet niet hoeveel mensen erin passen, maar het waren er veel.

Ook st Paul’s was grotendeels onverlicht. Ook een prachtig gezicht, al moet St Paul’s het toch ook wel hebben van z’n vele muur en koepelschilderingen, die in het donker niet meer waren dan wat glinsterend bladgoud.

In st Paul’s was gekozen voor oude, zestiende eeuwse muziek. Het koor liep in processie door de kerk, achter, middenin en voorin liederen zingend. Fijn voor mij, want zo kon ik redelijk achterin zittend toch nog een aantal mooie liederen goed horen. De muziek die voorin gezongen werd was erg zacht achterin, zeker omdat er één of andere motor (misschien van de verwarming of verlichting) enorm aan het brommen was. Niet erg best voor de akoestiek. Ook deze dienst was erg mooi, al prefereer ik toch Westminster Abbey.

Na al dat moois had ik ook nog een goede aansluiting naar huis, waar ik nu lekker nog een poosje ga lezen!

groeten
Dorine