maandag

By dorine on July 24th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on maandag

Hallo allemaal,

Het is weer maandag vandaag dus ik heb me weer richting werk begeven. Daar was er vandaag goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws was dat de besmetting met vreemd DNA in mijn proef nog steeds niet weg is ondanks al mijn maatregelen. Dat betekent dat ik het nu wat rigoreuzer aan moet gaan pakken. De beste optie zou zijn om de proef twee maanden niet meer te doen, maar helaas zitten we op de resultaten te wachten dus dat gaat niet. Ik probeer de moed erin te houden, die besmetting komt ergens vandaan en ik zal vinden waarvandaan. Het goede nieuws gaat over de mutaties die ik vrijdag bij het analyseren van de DNA-code bepalingen heb gevonden. Eén van de twee blijkt op een hele belangrijke plek te zijn. Ik wist al wel dat die mutatie vaker in andere soorten kanker gevonden was, maar omdat ik het maar in 1 patient gevonden heb, hechtte ik er nog niet zoveel waarde aan. Mijn baas dacht daar anders over. Vijf minuten nadat ik hem de resultaten door had geemaild kwam hij naar mijn bureau huppelen met een big smile op zijn gezicht. Het volgende uur heeft hij mijn emailbox gevuld met allemaal digitale versies van artikelen waarin deze mutatie beschreven werd.

Iedereen is weer gelukkig, want van deze onderzoekslijn werd niet zo vreselijk veel verwacht. Het is een beetje een zijlijntje om snel nog een extra artikel erbij te krijgen. Het gaat ook niet over hersentumoren bij kinderen, maar over een bepaald soort niertumoren bij kinderen. De helft van de mensen van onze afdeling doet onderzoek aan Wilms tumor, een soort nierkanker bij kinderen, één van de meestvoorkomende soorten kanker bij kinderen. Ze doen dat al jaren dus ze hebben inmiddels heel veel monsters verzameld. Daaronder zitten ook een aantal monsters die na nadere analyse helemaal geen Wilms tumor bleken te zijn, maar een andere, zeldzame vorm van nierkanker (Clear Cell Sarcoma, voor de insiders). Het laatste jaar is er wat meer (wetenschappelijke) aandacht gekomen voor deze vorm van nierkanker, dus zijn alle afgedankte monsters maar weer opgezocht en doen wij met deze monsters precies hetzelfde als wat we met onze hersentumormonsters doen. Dat is handig, want dan hoeft een techniek maar één keer opgezet te worden.

Een overwegend positief gevoel dus vandaag. Ook bleek de airco op de labs weer gemaakt, dus er was daar weer heel fatsoenlijk te werken. Buiten is het overigens nog steeds onverminderd heet (en binnen in mijn huis dus ook).

Dat was het wel weer voor vandaag!

groeten
Dorine