Paulien op visite

By dorine on August 28th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on Paulien op visite

Hallo allemaal,

Na een aantal dagen stilte ben ik vandaag weer achter de computer geklommen. Afgelopen dagen heeft Paulien hier gelogeerd.

Paulien kwam op vrijdag aan. Daarvoor had ik eerst een hele drukke dag omdat ik veel proeven had gepland. Ook had ik beloofd op de cellen van een collega te passen en toen ik die ging verzorgen, een uur voordat ik wegmoest, bleek dat die collega een bepaalde stof was vergeten te ontdooien. Dat werd dus haasten op het eind. Ook had ik corvee samen met een andere collega, maar die was ziek thuis, ze heeft wel heel netjes een mailtje met verontschuldigingen gestuurd. Ze stelde voor om het dinsdag te doen, maar een aantal corveeklussen bleken echt niet langer te kunnen wachten, dus ben ik alleen aan de slag gegaan met het legen van prullebakken enz.

Om half vijf ben ik met een noodgang de heuvel afgereden naar het station waar Paulien al stond te wachten. We zijn naar mijn huis gegaan en hebben gezellig bijgekletst. De afhaalindier had voor ons gekookt. Daarna hebben we Sutton nog een beetje bekeken en boodschappen gedaan voor de rest van het weekend.

Op zaterdagochtend hebben we de trein gepakt naar Londen. Paulien had een heel verlanglijstje met zeldzame CD’s, DVD’s en boeken, dus zijn we allemaal winkeltjes afgegaan door heel Londen. Eerst zijn we naar noord-Londen gegaan naar een boekwinkel die gespecialiseerd is in Science Fiction en Fantasy, het genre waar Paulien erg van houdt. Helaas hadden ze daar het boek wat ze zocht niet. Hierna zijn we naar Greenwich gegaan om daar in een antiquariaatje rond te gaan snuffelen. Daar hadden ze heel veel dingen en ik heb me aardig in moeten houden, maar uiteindelijk heb ik alleen een engelse versie van de capitool reisgids van Londen voor 1 pond gekocht. Paulien heeft hier ook wel wat gevonden. Natuurlijk moesten we in Greenwich even een bezoekje aan de Greenwich meridiaan brengen, we vonden zowaar een plekje met lijn en zonder toeristen om een foto te maken. Ook hebben we weer genoten van het uitzicht op de heuvel. In Maritiem Greenwich zijn we nog in een gewone boekhandel geweest waar Paulien ook flink ingeslagen heeft (en ik heb me weer bijzonder beheerst). Hierna zijn we teruggegaan naar het Centrum. Daar hebben we rondgesnuffeld in een andere winkel gespecialiseerd in Science Fiction en Fantasy produkten.

Hierna hadden we wel genoeg boekwinkels gezien, dus zijn we even cultuur gaan happen. Paulien had ergens gelezen dat het complete werk van Rembrandt op het moment in Nederland zou hangen, dus dat wilde ik graag ontkrachten. In de National Gallery hebben we dus een stuk of vijftien Rembrandts bekeken. Ook hebben we snel nog even Leonardo da Vinci meegepakt. Veel tijd hadden we niet want de Gallery ging al snel dicht. Hierna hebben we snel even gesnackt want we hadden ‘s avonds ook nog grote plannen.

Om een uur of zeven hebben we ons gemeld bij de kassa van het Lyceum theater. Ik had kaartjes besteld voor de Lion King musical, maar die waren niet bezorgd, dus we moesten ons op tijd melden bij de kassa om ze alsnog te krijgen. Dat ging allemaal redelijk vlot en al snel zaten we in de zaal. Het lyceum theater is een heel ander theater dan waar ik twee weken geleden met Renske en Gijs was. Dit theater was nog in volle glorie, met overal beeldhouwwerk, rood pluche en rijk beschilderde plafonds. De musical zelf was fantastisch, fantastische effecten, prachtige kostuums, mooie muziek. Ik heb echt genoten. Paulien zeker ook. Ze is een grote fan van de Lion King (en leeuwen in het algemeen) en wilde de musical nog erg graag een keer in het Engels zien. Na drie uur spektakel stonden we weer buiten en hebben we ons naar huis begeven.

Op zaterdagochtend scheen er een prachtig zonnetje dus zijn we gaan wandelen in Londen. We hadden gekozen voor een gedeelte waar ik ook nog nooit geweest was, Hampstead. In de lonely planet reisgids die ik hier had liggen stond een mooie wandeling door de parken hier. Helaas bleek dat de metro naar het metrostation waar we heen moesten niet reed, dus we hebben het laatste stuk bovenin een rode dubbeldekkerbus gedaan. In Hampstead hebben we eerst gelopen door het Waterlow park, een mooi rustig park.

Hierna kwamen we bij Highgate Cemetery, een Victoriaanse begraafplaats. Ik was al door een aantal mensen getipt dat ik hier moest gaan kijken, dus dat hebben we gedaan. De begraafplaats is geopend in 1839 en heeft twee delen, een oostelijk en een westelijk deel. Op het oostelijk deel mag je vrij rondlopen, maar het westelijk deel mag je alleen in onder begeleiding van een gids. Toevallig zou er binnen tien minuten een rondleiding beginnen toen wij aankwamen, dus daar hebben we ons maar bij aangesloten.

Het was alsof we terechtkwamen in een sprookjesbos, alleen dan een sprookjesbos zonder de tienduizend bezoekers van de efteling, maar in plaats daarvan een intense rust. Overal stonden victoriaanse grafmonumenten, meestal gedeeltelijk overwoekerd door klimop, want de natuur mag vrij zijn gang gaan op de begraafplaats. Tijdens de rondleiding was het voornamelijk zonnig en daardoor viel er tussen de bomen door vaak een prachtig licht op de grafstenen. Ook was er de heerlijke geur van een bos waar het een dag eerder geregeld heeft, maar waar nu de zon schijnt. Op de begraafplaats was er onder andere een galerij met een egyptische ingang en een verdiepte circel grafkamers rond een eeuwenoude cedarboom. Dit was allemaal prachtig om te zien. De gids vertelde wat over een aantal graven en de personen die erin lagen, onder andere over een bokser die in de Victoriaanse tijd zeer bekend en geliefd was in londen. Naar zijn begrafenis waren honderdduizend mensen gekomen, de begrafenisstoet reikte tot in Londen Centrum. Nu stond zijn graf midden in het bos, half overwoekerd door planten en vergeten door bijna iedereen. We hebben echt genoten van de rondleiding en van de rust op de begraafplaats.

Hierna hebben we nog wat rondgelopen op het oostelijk deel, waar onder andere Karl Marx ligt begraven. Dit deel lijkt veel meer op een begraafplaats zoals we die in Nederland kennen, niet op een bos vol met vergeten graven, zoals het westelijk deel. Bij het grafmonument van Karl Marx lagen verse bloemen, hij heeft nog altijd navolgers.

Na een lunch tussen de grafstenen zijn we verder gegaan met onze wandeling. Die leidde ons naar Hampstead heat, een enorm park met middenin Parliament Hill, een heuvel vanwaar we een schitterend uitzicht hadden over het centrum van Londen. Na vier keer Greenwich was het leuk om het nu eens vanaf de andere kant (het noorden) te zien. We hebben hier heerlijk een poos in het zonnetje gelegen. Hierna zijn we weer de bebouwing ingelopen. Hampstead is net een dorp ergens op het platteland, je hebt totaal niet door dat je in Londen bent. Zo loop je door een lieflijk straatje met met klimop begroeide cottages, en zo sta je op het metrostation.

Vanaf het metrostation zijn we teruggegaan naar Londen Centrum. Paulien wilde graag de towerbridge en de tower nog eens zien, dus daar hebben we een rondje gelopen en op een terrasje naast de tower hebben we nog wat gedronken. Ook wilde Paulien graag naar de speakerscorner in Hyde Park. Dit is de enige plek in Londen waar mensen op een zeepkistje kunnen gaan staan en hun verhaal houden, zonder vergunning. Ik was er ook nog niet geweest. Vandaag de dag blijkt de speakerscorner bevolkt te zijn door mannen in witte gewaden met lange zwarte baarden die redelijk extremistische verhalen verkondingen. We hadden het daar dus snel gezien, hebben een ijsje gekocht en hebben dat lekker in het zonnetje opgegeten.

Vervolgens zijn we Hyde park in de lengte helemaal doorgelopen. Onderweg kwamen we onder andere langs het Paviljoen van Rem Koolhaas, dat daar tijdelijk is neergezet. Natuurlijk hebben we daar even ingezeten. Mijn doel was Kensington Palace, maar ik bleek toch een beetje afgedwaald want we kwamen opeens uit bij het Albert Memorial en de Royal Albert Hall. Albert was de man van Koningin Victoria (die regeerde van 1837-1901, als het over victoriaans dit of dat heb bedoel ik bebouwen of andere monumenten uit deze tijd). Het was een heel bescheiden man en hij wilde eigenlijk helemaal geen monument. Uiteindelijk is er een enorme victoriaanse toren met enorm veel goud en franje neergezet. De lonely planet beschreef het zo: this memorial is as over the top as its subject was humble. Hij zal zich waarschijnlijk wel omgedraaid hebben in zijn graf. Hierna zijn we teruggegaan naar Sutton waar we nog lekker een pasta hebben gegeten bij mijn favoriete italiaan.

Vanochtend hebben we ons wederom richting Londen begeven, om aldaar eens goed te gaan grasduinen in de twee enorme CD-zaken op Oxford street. Paulien heeft heel wat gevonden en ook ik heb mijn klassieke muziek collectie wat uitgebreid met de vier jaargetijden van Vivaldi en een CD met koorwerken van de vroege zeventiende eeuwse componist Tomkins, die ik nog kende uit mijn blokfluitensemble tijd. Hierna hebben we nog wat rondgestruind door het British Museum. Ik wilde graag naar de europese afdeling om prehistorische, keltische en middeleeuwse voorwerpen te zien, maar een gedeelte van de afdeling bleek dicht (o.a. het beroemde veenlijk the Lindow Man was niet te zien). De rest van de afdeling was een zootje. Dingen uit verschillende tijden en van verschillende plaatsen stonden totaal door elkaar, waardoor het verhaal niet echt te volgen was. We hadden het dus al redelijk snel gezien en hebben op het binnenplein nog lekker wat gedronken.

Hierna heb ik Paulien naar station Kings Cross gebracht. Daar hebben we nog even wat Harry Potter bedevaartsplaatsen bekeken. Vervolgens hebben we afscheid genomen en is Paulien met de trein naar Luton airport gegaan. Ik ben snel teruggegaan naar huis want ik was heel moe. Toch moest er thuis nog wel wat gedaan worden want donderdagavond ga ik naar Nederland en voor die tijd moeten er nog vier wassen gedraaid, gedroogd en gestreken zijn. Inmiddels hangen er twee aan het rek. Morgen nog twee en dan kan woensdag alles in mijn koffer.

Ik ga er een eind aan breien want het is volgens mij weer een hele lange post geworden. Ik heb foto’s van Highgate Cemetery en Hyde Park in mijn fotoalbum geplaatst. Omdat er al genoeg foto’s van familie en vrienden voor de towerbridge, tower, bigben en westminster abbey staan, heb ik die maar weggelaten.

Tot de volgende keer

groeten
Dorine