Bath

By dorine on October 30th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on Bath

De volgende ochtend begon met een uurtje extra, want ook in Bath was de klok verzet. We hebben toch redelijk vroeg ontbeten en zijn daarna snel naar de Roman Baths gegaan, want ik had uit diverse bronnen begrepen dat je daar om negen uur moest zijn, voordat er rijen stonden. De Roman Baths zijn een grote toeristische attractie in Engeland, en in tegenstelling tot veel andere grote attracties is deze ook echt heel bijzonder. In Bath is de enige heetwaterbron van groot-brittannië. Om deze bron hebben de romeinen in de eerste eeuw een groot badcomplex en een tempel gebouwd. Deze is in de loop der eeuwen in verval geraakt, weer opgebouwd, weer in verval geraakt en uiteindelijk in de achtiende eeuw weer opgegraven. De watervoorziening naar de baden bleek nog volledig intact te zijn, dus er is een nieuw gebouw omheen gezet en weer een badhuis van gemaakt. Het was heel bijzonder om te zien, zo’n badhuis met water waar de stoom vanaf komt. Het water had overigens een verdacht blauwgroen kleurtje en er werd gewaarschuwd dat er algen in zaten, dus ik heb maar niet gevoeld hoe warm het was, uit angst voor blauwalg.

Om de baden heen was een hele tentoonstelling neergezet met nog meer opgravingen uit het badhuis en de aangrenzende tempel. Je kon er met een soort telefoon rondlopen en dan een nummertje intoetsen, waarmee je een heel verhaal over een bepaalde opgraving kreeg. Daarom was het veel leuker om er rond te lopen dan bijvoorbeeld het british museum in Londen, waar alles toch een beetje willekeurig neergezet lijkt te zijn zonder al te veel uitleg. We hebben ruim twee uur rondgelopen door het museum en de baden, en zijn daarna nog iets gaan drinken in de aangrenzende pumproom. Dit is een achtiende eeuws gebouw waarin vroeger mensen die iets mankeerden het zuivere bronwater kwamen drinken. De pomp stond er nog steeds, en het bronwater werd er nog steeds verkocht. Verder was het voornamelijk een zeer leuk koffiehuis, waar een pianist live stukken zoals fur Elise en An American in Paris zat te spelen. Dat, in combinatie met een prachtig achtiende eeuws interieur, maakte het heel bijzonder om daar wat te drinken. De chocoladetaart die we hadden besteld was ook heel bijzonder en voornamelijk heel veel, we hoefden die dag niet meer te lunchen.

Nadat alles opwas, zijn we snel naar buiten gegaan, want het was prachtig weer en we wilden nog flink wat rondlopen door Bath. We zijn eerst naar de Pulteney Bridge gegaan, één van de drie bruggen in de wereld waarop winkeltjes staan, over de rivier de Avon. We hadden een prachtig uitzicht uit een aangrenzend parkje. In dat parkje hebben we nog een poosje van de zon genoten op een bankje. Hierna zijn we toch nog maar verder gelopen, want er was nog veel te zien. Bath is geheel in de Geordiaanse stijl (naar koning George de zoveelste, uit de achtiende eeuw) gebouwd. Het complete geordiaanse stadsplan heeft alle bombardementen en stadsvernieuwingsplannen overleefd en ziet er verrassend eenvormig uit. Alle huizen zijn of lijken uit de geordiaanse tijd. Het meest bijzonder zijn the Circus, een rond plein met rondom drie rijen met geordiaanse chique rijtjeshuizen. Hier vlakbij was the Royal Crescent, een beroemd standsgezicht van Bath. Een halve circel met bijzonder chique rijtjeshuizen. Natuurlijk zijn we er helemaal langs gelopen. Hiervandaan zijn we door het park heen gelopen, waarbij we ook nog op botanische tuinen stootten. Die waren, met alle herfstkleuren, erg mooi. Ook waren er de nodige vogels en eekhoorns te bewonderen.

Hiervandaan zijn we naar de Assembly rooms gegaan, ook al een gebouw uit de Geordiaanse tijd. Dit waren grote ruimtes die in de achtiende en negentiende eeuw werden gebruikt als Balzaal, kaartzaal, theezaal enz. Je waande je zo in Pride en Prejudice (Jane Austen, de schrijfster van dit boek, kwam ook uit Bath). In de kelders zat the Museum of Costume, een museum met veel jurken (verrassend) uit de achtiende eeuw. Er was ook een heel overzicht van kostuums van de zeventiende eeuw tot nu. Leuk om te zien. Toen we om vijf uur buiten kwamen, was het al donker, het nadeel van het verzetten van de klok. We hebben wat gedronken en zijn vervolgens op zoek gegaan naar een restaurant, dat we ook hebben gevonden (niet erg moeilijk in Bath). Hierna zijn we terug gegaan voor onze laatste nacht in the Bed&Breakfast.