Tall Ships

By dorine on July 30th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Tall Ships

Hallo allemaal,

Na drie volle dagen Stockholm waarin we behoorlijk wat hebben gezien van de stad, restte er ons nog één ochtend. Omdat de zon eindelijk in volle glorie scheen, hebben we ons met de bus naar het randje van Djurgarden begeven. Daar hebben we een heerlijk plekje op een rots gevonden, waarvandaan we prachtig uitzicht over het water hadden. We zaten daar niet voor niets, de tall ships zouden die ochtend uitvaren en die grote schepen onder zeil zijn een prachtig gezicht.

tallship2.JPG

Meer foto’s van de tall ships staan in mijn fotoalbum. Helaas waren op de meeste boten die voorbij kwamen de zeilen nog niet compleet gehesen, maar het was toch een heel mooi gezicht. We hebben de meeste boten voorbij zien komen, tegen de tijd dat we weg moesten was het grootste gedeelte voorbij. In het centrum hebben we nog genoten van een laatste ijsje, waarna we terug zijn gegaan naar het vliegveld. Mijn vlucht had wederom stevige vertraging, en die van Hessel vertrok redelijk op tijd, dus ik moest een paar uur alleen wachten. Gelukkig had ik voor alle zekerheid twee boeken in mijn handbagage gestopt, één is er ook daadwerkelijk uitgegaan. Rond een uur of negen was ik weer thuis waar ik al heel snel doodop in mijn bed ben beland. Moe maar voldaan, het was een heerlijke vakantie!

groeten
Dorine

Nog meer Stockholm

By dorine on July 29th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Nog meer Stockholm

Hallo allemaal,

Op zondag besloten we, na een uitgebreid ontbijt, wat interessante dingen te gaan bezoeken in de buitenwijken van Stockholm. Onze eerste stop was in de universiteitswijk van Stockholm, waar zich een botanische tuin bevind. Deze hebben we uitgebreid bekeken, waarbij het handig was dat er kassen waren, want zo nu en dan regende het behoorlijk.

waterlelie_klein.JPG

Er waren bijzonder veel waterlelies in deze tuin, die verder niet zo mooi en groot was als Kew Gardens, maar ik ben dan ook wel behoorlijk verwend met een abbonnement op één van de mooiste botanische tuinen van Europa. Toch was het leuk om erheen te lopen. Volgens onze grove kaart was er in de buurt ook een vlindertuin. Er bleek echter één probleem, er lag een meer tussen. Er waren geen bruggen of ferry’s dus we hebben maar gevraagd hoe we er het beste konden komen. We kregen antwoord dat we er best in drie kwartier omheen konden lopen. Dat was een mooie wandeling, maar toen we na een uur stevig doorlopen nog niet op de helft waren, hebben we voor het laatste stuk toch maar een bus gepakt.

vlinders_klein.JPG

De vlindertuin was de moeite waard. Er waren veel vlinders te zien en ze waren ook niet te schuw om te poseren voor de camera.

Van het noorden hebben we ons naar het oosten van Stockholm begeven, terug naar Djurgarden, waar we de eerste dag ook geweest waren. Hier lag namelijk een openluchtmuseum, Skansen, waarvan ik had horen zeggen dat het één van de mooiste van europa was. In het museum was ook een kleine dierentuin. Er waren niet veel dieren, maar het meerkatten (soort aap) verblijf was heel bijzonder: we liepen tussen de meerkatten door en konden ze zelfs aanraken!

dorine_meerkat_klein.JPG

Na de dierentuin zijn we de rest van het park gaan bekijken, waarbij er nog een soort dierentuin was, maar dan met skandinavische beesten (beren, wolven en elanden). Vooral de beren waren erg leuk. De rest van het openluchtmuseum bestond uit boerderijen, kerkjes, huizen, molens en zelfs een compleet dorpje, allemaal in de negentiende eeuw vanuit heel zweden overgebracht naar Djurgarden. Overdag moet het er een drukte van belang zijn geweest, met allemaal mensen in klederdracht, volksdansdemonstraties e.d. Helaas waren wij er ‘s avonds, en het was eigenlijk iets te rustig. Ook waren alle huizen en andere gebouwen, waar je overdag waarschijnlijk in kan, dicht. Toch was het leuk om te zien.

Tegenover de ingang van Skansen was een echt zweeds restaurant, gebouwd uit hout met een grote veranda. We zijn neergestreken op de veranda waar we konden genieten van live-muziek, twee mannen waren (italiaanse) smartlappen aan het spelen op cymbaal en viool. We hebben er heerlijk (zweeds) gegeten.

Hierna zijn we teruggegaan naar Gamla Stan, omdat we de laatste band van het Tall ships podium niet nog een keer wilden missen. Eerst hebben we nog wat rondgekeken bij de boten die aangemeerd lagen, er bleken ook een aantal Nederlandse boten te liggen. Deze keer waren we op tijd bij het podium voor de laatste band, die een ABBA-coverband bleek te zijn. Zweedser kun je het niet krijgen! Het lijkt onmogelijk om geen ABBA-nummers te kennen, en ik kon heel wat songs meezingen. Nadat de band uitgespeeld was, was er nog een knallend vuurwerk vanaf een ponton in de haven

vuurwerk_klein.JPG

Een zeer geslaagde laatste avond van de vakantie! Meer foto’s van deze dag zijn te vinden in mijn fotoalbum.

groeten
Dorine

de archipel in

By dorine on July 28th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on de archipel in

Hallo allemaal,

De volgende ochtend bleek bij het opendoen van de gordijnen dat de zon iets harder haar best deed dan de dag ervoor. Dat betekende dat ons plan om met een boot de eilandenarchipel voor Stockholm in te varen, uitgevoerd kon worden. We hadden het eiland waar we heen wilden al uitgezocht. Het bleek niet zo makkelijk om de juiste boot te vinden. De dienstregeling die we hadden was in het zweeds en het bleek dat de boot vanaf een andere haven dan gewoonlijk vertrok. Uiteindelijk vonden we een boot die naar het juiste eiland ging. Er volgde een prachtige boottocht die twee uur duurde. Eerst kwamen we door de buitenwijken van Stockholm, vervolgens bij de met vakantiehuisjes bebouwde eerste eilanden van de archipel. Hierna werd het steeds ruiger en groener. Rond twaalf uur kwamen we aan op Svartsö, het eiland dat we uitgekozen hadden. Bij een klein supermarktje (de enige winkel op het eiland) kregen we bij een loketje dat zowel als postkantoor, bank en als tourist information functioneerde, wat informatie over en een kaart van het eiland.

Met kaart zijn we meteen gaan wandelen. De omgeving was prachtig. Het eiland was grotendeels begroeid met dennenbossen, zoals eigenlijk heel Scandinavië. De bossen waren vrij licht, en in de wegbermen waar de zon op scheen was het dan ook een waar bloemenfeest. Leuk voor mij, vervelend voor Hessel, want ik moet altijd elke soort die ik tegen kom fotograferen.

orchis_klein.JPG

Deze orchis, ik heb nog niet kunnen vinden welke soort het is, was één van de bijzondere bloemen die we tegenkwamen. Naast bloemen waren er ook de nodige bessen te vinden. Ik heb minstens twee soorten rode bessen gezien, maar omdat ik ze niet kende ben ik er maar vanaf gebleven. Bosbessen en frambozen waren wel makkelijk te herkennen, dus ik heb aardig lopen snoepen onderweg. Frambozen vers van de struik zijn heerlijk! Tussen de bossen waren her en der ook weilanden, die wit met paars waren gekleurd van de duizendschoon en centauren. Met de zon erop (die zich behoorlijk wat liet zien) was het een prachtig gezicht!

We zijn naar de andere kant van het eiland gelopen, waar we geluncht hebben op een aanlegsteiger. Hiervandaan zijn we weer teruggelopen, waarbij we nog het kleine schooltje van het eiland bewonderd hebben. Omdat we veel te vroeg waren voor de ferry terug, hebben we eerst wat gedronken in het enige restaurant van het eiland. Dat was goed getimed, want juist toen we onder een afdakje zaten, begon het te plensen. Na een kwartier dreef de bui over en kwam de zon weer terug, dus konden we weer verder.

Om zes uur kwam onze ferry. Deze was niet heel druk, dus we konden een prachtig plaatsje op het buitendek bovenop de boot veroveren. Daar was het behoorlijk winderig, maar in de zon was het wel goed uit te houden. Het uitzicht was weer overweldigend

archipel_3_klein.JPG

Overal om ons heen zagen we water met daarin kleine en grotere eilandjes, soms niet meer dan een enkele rots, soms een enorm bos met her en der wat roodgeverfde traditionele zweedse vakantiehuisjes. Na twee uur kwam er een einde aan deze prachtige boottocht. In Stockholm hebben we niet moeilijk gedaan met eten, we zijn neergestreken in de TGI Friday’s (een amerikaanse restaurantketen die ook diverse vestigingen in Londen heeft).

Na het eten zijn we nog even gaan kijken in de haven van het oude gedeelte van Stockholm, want we hadden eerder al gezien dat daar vanalles te doen was.

haven_klein1.JPG

Er lagen zo’n 200 tallships (grote zeilboten) afgemeerd. Deze boten deden mee aan een race, de grootste jaarlijkse race ter wereld voor zeilboten. Eromheen op de kade was een heel festival gebouwd. Overal stonden tenten met restaurants, marktkraampjes met mensen die vanalles verkochten, en als klap op de vuurpijl een groot podium. Helaas waren we net te laat, de laatste band stopte met spelen toen wij aankwamen. Omdat het al redelijk laat was, zijn we maar teruggegaan naar het hotel. Meer foto’s van deze dag kun je vinden in mijn fotoalbum.

groeten
Dorine

Stockholm centrum

By dorine on July 27th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Stockholm centrum

Hallo allemaal,

Na de wat onwennige eerste-nacht-in-vreemd-bed volgde er op vrijdagochtend een zeer uitgebreid en luxe ontbijtbuffet. Lekker brood, yoghurt, ruime keuze uit vleeswaren en kaas, eieren en spek, zweedse gehaktballetjes: je kon het zo gek niet bedenken of het was er. We hebben er dan ook uitgebreid de tijd voor genomen, en heel hollands hebben we nog wat belegde broodjes meegesmokkeld voor de lunch.

Omdat de zon zich niet al te veel liet zien, besloten we om ons voorlopig maar te vermaken in het oude centrum van Stockholm. Allereerst zijn we naar de tourist information gegaan, waar we flink wat folders verzameld hebben en een kaart gekocht hebben waarmee we gratis toegang hadden tot alle attracties en waarmee we gratis gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Heel handig.

De eerste bezienswaardigheid die we tegenkwamen was het koninklijk paleis, en dat hebben we maar meteen van binnen bekeken. Het gebouw was van buiten niet heel bijzonder, maar van binnen was het helemaal ingericht in barok-stijl, heel veel bladgoud en beschilderde muren. Persoonlijk houd ik meer van een iets meer sobere inrichting, maar dit was toch ook wel heel mooi. Er was een uitgebreide tentoonstelling over kroonprinses Victoria, die ongekend populair is in Zweden. Na het paleis hebben we ook nog de kroonjuwelen bekeken in een kelder diep onder het paleis.

Buiten gekomen bleken er precies een aantal horseguards (wachters te paard) langs te rijden. Omdat we die in Londen ook hebben, had ik niet heel veel interesse en zijn we de kathedraal (Storkyrkan) gaan bekijken. Het was een laat-middeleeuwse niet al te grote kerk, maar door de bouw uit rode bakstenen was het toch wel bijzonder om er binnen te zijn. Het is een lutherse kerk, dus niet zo extravagant aangekleed als een katholieke kerk, maar ook niet zo somber als een Nederlandse protestantse (calvinistische) kerk.

Inmiddels waren de horseguards, die instrumenten bij zich hadden, aan een compleet concert begonnen op het binnenplein van het paleis. Daar zijn we toch maar even gaan kijken.

horseguards_klein.JPG

Ik kon een plekje veroveren op een uitsteeksel van een pilaar, waardoor ik prima uitzicht had. Ook stond ik onder een afdak, wat zeer aangenaam was toen het begon te regenen. Er volgde een enorme plensbui dus wij zijn maar even gebleven waar we waren.

Toen het concert en de plensbui over waren, zijn we de rest van het oude centrum, Gamla Stan, gaan verkennen. Dit centrum bevindt zich op een eilandje, zoals heel Stockholm zich op eilanden bevindt. Overal waren smalle middeleeuwse straatjes met oude, gekleurde huizen. Een heel mooi en gezellig gedeelte van de stad. Al snel ontdekten we een ijswinkel. En nog één. En nog één. In Oslo en Helsinki hadden we al bijzonder goed ijs op, dus het ijs in Stockholm moest natuurlijk ook geprobeerd worden. Gelukkig hadden we keus uit tenminste dertig verschillende smaken, varierend van aardbei tot dropijs (niet aan te bevelen, heb ik in Helsinki al geprobeerd). Het was erg lekker!

Na Gamla Stan zijn we naar het tegenoverliggende eiland, Riddarholmen, gegaan. Ook dit is een oud gedeelte van de stad, met daarop de oudste kerk van Stockholm, de Ridderholmskyrkan. Dit was ons doel. Het was een prachtige middeleeuwse kerk, met versierde wanden. In deze kerk bevinden zich de grafkelders van de diverse dynastieen van het Zweedse koningshuis. Ook veel andere belangrijke personen liggen er begraven. Het was bijzonder om hier rond te kijken.

Inmiddels was de zon gaan schijnen, dus hebben we op een muurtje, met de zon in ons gezicht, van de meegesmokkelde lunch genoten. Omdat de dag nog niet voorbij was, en we optimaal gebruik wilden maken van onze Stockholmkaart, hebben we na de lunch de ferry genomen naar een ander gedeelte van Stockholm, Djurgarden. Dit is een eiland met daarop een groot park. In dat park liggen allerlei attracties, zoals een pretpark, openluchtmuseum en diverse andere museum. Wij waren gekomen voor Junibäcken, een attractie waarin je met een treintje door allerlei landschappen uit de boeken van Astrid Lindgren rijdt. Omdat we er niet meteen inkonden, zijn we eerst nog een ander museum gaan bekijken, het Vasa museum. Dit museum is gebouwd om een oud handelsschip, dat in de zestiende eeuw enige minuten na haar eerste afvaart naar de bodem van één van de Zweedse waterwegen verdween. In 1962 zijn bijna alle onderdelen van het schip in redelijk goede staat van de bodem van de zee gehaald en in elkaar gepuzzeld. Het resultaat was een prachtig schip, waar je aan alle kanten omheen kon lopen. Na dit schip zijn we weer teruggegaan naar Junibacken, waar we na veel te lang wachten eindelijk het treintje in konden. Ik vond het heel leuk, maar ik denk dat mensen die geen of weinig boeken van Astrid Lindgren hebben gelezen, zich er iets minder goed mee konden identificeren. Opvallend was dat Pippi Langkous tijdens de treinreis volledig ontbrak, alleen bij de uitgang was villa Kakelbont nagebouwd.

Inmiddels was het etenstijd. Na lang zoeken vonden we in één van de nieuwere gedeeltes van Stockholm een aardig restaurant, een engelse pub. Na lekker gegeten te hebben, hebben we in het oude gedeelte nog een lekker ijsje toegenomen. Al teruglopend en genietend van het ijs, stuitten we op de grote winkelstraat op vier jonge studenten die met twee violen, een cello en een accordeon de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi stonden te spelen. Daar hebben we natuurlijk een poos naar geluisterd, ze waren heel goed. Een onverwachte traktatie! Hierna zijn we snel naar ons hotel gegaan, want het was al behoorlijk laat. Meer foto’s van deze dag kun je vinden in fotoalbum.

groeten
Dorine

Naar Stockholm

By dorine on July 26th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Naar Stockholm

Hallo allemaal,

Omdat het met de zomer in Engeland niet zo wil vlotten, ben ik samen met Hessel op zoek gegaan naar de zon. Een zon, die tijdens eerdere vakanties uitbundig had geschenen in Oslo en Helsinki. De keuze voor een vakantiebestemming was dus niet zo moeilijk: Scandinavië. Na Oslo en Helsinki volgt Stockholm in het rijtje, dus na een niet al te lange werkdag heb ik me naar Gatwick begeven om naar Zweden te vliegen. Dat ging niet heel vlotjes. De rest van Engeland ging namelijk ook met vakantie. Het gevolg: lange rijen bij de incheckbalies, douane en security. Gelukkig had ik een boek bij me. Uiteindelijk zat ik redelijk op tijd in het vliegtuig, alleen constateerde ik na een kwartier gezeten te hebben, dat de bagage van de vorige vlucht nog uitgeladen moest worden, er was veel te weinig personeel voor het verwerken van bagage op Gatwick. Uiteindelijk vlogen we een uur te laat weg vanaf Gatwick, en kwam ik na een ruim twee uur durende vlucht om elf uur aan op vliegveld Arlanda bij Stockholm, waar Hessel lang op me had gewacht. Met een snelle trein waren we vlotjes in Stockholm en ook de aansluiting van het lokale treintje naar ons hotel was prima. Het hotel was een grote verrassing. Het was een groot hotel, dat aan een beurs- en congrescentrum gebouwd was. Aangezien er geen beurzen en congressen aan de gang waren, konden we er goedkoop een kamer krijgen. En die was behoorlijk luxe! Zo goed ben ik het zelfs tegenwoordig niet gewend voor congressen. Lang hebben we er niet naar gekeken, want na al dat reizen waren we hard toe aan slaap.

groeten
Dorine

droge voeten

By dorine on July 26th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on droge voeten

Hallo allemaal,

Het is hier nog steeds heel nat, maar dat zal in Nederland weinig mensen ontgaan zijn. Grote delen van Gloucestershire en Oxfordshire staan nu onder water, en het water komt nu dus richting Londen. Gelukkig zit ik een flink eind van de Thames af, en ook nog eens op zo’n 75 meter zonder zeeniveau, dus ik maak me niet al te veel zorgen. Het zou overigens wel fijin zijn als het ook nog een keer echt zomer werd.

Op mijn werk was het behoorlijk druk de laatste dagen, ik heb de laatste microarrays gedaan uit de serie die ik moest doen, en alle resultaten geanalyseerd. Er komen hele leuke dingen uit! Verder zijn we gisteren nog met het hele team gaan lunchen in een dorpje in de buurt. De pub was geweldig en het eten was heel lekker, dus het was een geslaagde middag.

Nu ga ik genieten van een paar dagen vakantie

groeten
Dorine

verjaardag

By dorine on July 22nd, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on verjaardag

Hallo allemaal,

Afgelopen weekend stond in het teken van een bijzondere verjaardag. Mijn kerk (of beter gezegd, gemeente) is namelijk 457 jaar oud geworden! Een echte oude dame dus. Die verjaardag moest natuurlijk opgeluisterd worden met een feestelijke kerkdienst, dus was ik dit weekend ook op zaterdag in de kerk te vinden om met de cantorij onze feestgezangen in te studeren. Uiteraard eindigden we daarna in de Giraffe, ons stamrestaurant, waar we heerlijk en gezellig gegeten hebben.

Vanochtend mocht ik me alweer in alle vroegte naar de kerk begeven, voor de volgende cantorijrepetitie. Daarna volgde er een mooie en feestelijke kerkdienst in een zeer goedgevulde kerk. Traditioneel hebben we op de verjaardag van de kerk, de stichtingszondag, altijd een picknick na de kerkdienst. Deze keer was er voor een bijzondere locatie gekozen: een boot op de Thames. Die boot was helemaal afgehuurd voor onze gemeente, dus we hebben drie uur rondgevaren onder het genot van lekker eten dat door diverse gemeenteleden en de kosters was klaargemaakt (ik had ook mijn steentje, of beter gezegd, mijn brownies, bijgedragen). Een perfecte verjaardag, want zelfs de zon lachte ons van ganser harte toe en de moessons bleven volledig achterwege (al hadden ze in zoverre impact dat ik door het slechte weer van afgelopen weken er totaal niet aan had gedacht om zonnebrandolie in te pakken). Ik heb ook weer een opfriscursus londense bezienswaardigheden (houses of parliament inclusief Big Ben, London Eye, St Paul’s Cathedral, de Tower en Towerbridge) gehad. Het was een heerlijke boottocht, iedereen genoot.

En passant heb ik ook nog even Harry Potter deel 7 uitgelezen (geen spoilers in dit stukje). Ik was eigenlijk van plan om het boek ter zijner tijd uit de bibliotheek te lenen, en uiteindelijk de later-uitkomende goedkopere paperback te kopen, maar toen ik de hardback voor vijf pond bij de supermarkt zag liggen, was de verleiding veel te groot om te weerstaan. Ik heb overigens wel eerst mijn vorige book (the chronicles of Thomas Covenant, the Unbeliever) bestaande uit 1153 pagina’s uitgelezen. Een moeilijk boek, dus daarna was Harry Potter een eitje, de 650 bladzijden kostten me slechts vijf uur… Ik zal verder niets weggeven, behalve dan dat ik dit boek stukken beter vond dan de vorige twee of drie delen. Een aanrader!

Tot de volgende keer!

groeten
Dorine

noodweer

By dorine on July 20th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on noodweer

Hallo allemaal,

Het wil maar niet echt lukken met de zomer hier in Engeland. Waar ik vorig jaar de hele maand juli via mijn blog heb geklaagd over de onnatuurlijke hitte (bijna elke dag boven de 30 graden), heb ik nu het nodige te vertellen over kou en nattigheid. Vanochtend toen ik naar mijn werk ging was het droog, maar dat duurde niet lang. Ik ben met een noodgang de berg opgefietst om nog enigszins droog over te komen, wat lukte (al was ik aardig bezweet). Even later begon het echt te regenen. En te regenen. En hard te regenen. Tijdens de koffiepauze ‘s ochtends brak het noodweer echt los. Voor het koffiedrinken en lunchen zitten we altijd in het atrium van ons gebouw en een paar verdiepingen hoger kletterde de regen zo hard op het dak dat we elkaar nauwelijks konden verstaan. Torrential rain, zoals ze het hier noemen, in combinatie met onweer. Door de druppels op de ramen heen konden we nog net zien hoe het water de berg afstroomde. Mensen die vanuit één van de andere gebouwen naar ons gebouw kwamen, waren compleet doorweekt. Na ongeveer een uur hield het langzaam op. Richard had ‘s ochtends vrij gehad en vertelde hoe Sutton high street (de winkelstraat) was veranderd in een rivier (bergaf), en dat in de supermarkt, door een hevig lekkend dak, de vloer blank stond. Via internet en radio hoorden we over volgestroomde metrotunnels, vastgelopen treinverkeer en volledig dichtgeslibte wegen.

En ik zat lekker binnen, droog! Met het vooruitzicht dat ik voorlopig nog niet naar buiten hoefde, en dat het ritje naar huis tien minuten zou duren, desnoods rijdend met benen omhoog door de plassen heen de berg af. Al dat bleek niet nodig te zijn. Om vijf uur vonden de weergoden het wel genoeg geweest en scheen er weer een zomerse zon, die de plassen al aardig had opgedroogd. Ik hoop dat alle regen voor komende week alvast vandaag is gevallen, dan krijgen we misschien eindelijk eens mooi weer!

groeten
Dorine

hemelse muziek

By dorine on July 18th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on hemelse muziek

Hallo allemaal,

Het is zomer (al doet het weer soms anders vermoeden), en in de zomer vindt in Londen het grootste klassieke muziek festival ter wereld plaats, de BBC proms, een concertserie in de Royal Albert Hall. Vorig jaar heb ik de proms compleet gemist, maar dit jaar heb ik al vroegtijdig kaartjes geboekt. Afgelopen zaterdag zijn de proms van start gegaan en gisteren mocht ik me, samen met mijn collega’s Richard en Jane (met man) en met Steffen naar de Royal Albert Hall begeven. Ons concert begon pas om kwart over tien, dus we hebben eerst nog rustig een hapje gegeten en één van de kroegen van South Kensington verkend.

Om kwart voor tien mochten we de Albert Hall in, op zoek naar onze zitplaatsen. We hadden een box voor vijf personen, heel gezellig. Het programma van dit concert was dusdanig, dat toen ik het zag ik meteen riep: het kan me niets schelen dat ik de laatste trein ga missen, dit wil ik horen! Er werd namelijk één van mijn favoriete koorwerken gezongen, Spem In Alium van de zestiendeeeuwse britse componist Thomas Tallis. Daarnaast was er nog een tienstemmig stuk van Lassus en twee stukken van Striggio, één veertigstemmig en het ander veertigstemmig met een zestigstemmige finale. De bladmuziek van dit laatste stuk is nog niet zo lang geleden gevonden in de bibliotheek van Versailles, en dit was de eerste uitvoering van het stuk in de moderne tijd. Bij de stukken van Striggio was er ook instrumentale begeleiding, door clavecimbel, kabinetorgel, harp, verschillende maten cornetten, contrabas, gamba en theorbe. ]

proms_klein.JPG

Er werd gezongen door de Tallis Scholars, een ontzettend goed koor hier in Engeland. De muziek was echt fantastisch, ik had regelmatig kippevel. De Royal Albert Hall is heel groot, hij zat weliswaar niet helemaal vol maar ik denk dat er misschien toch wel 5000 mensen waren. Toch klonk de muziek (de veertig en zestigstemmige stukken waren enkel bezet) fantastisch, helemaal niet zo zacht als ik verwacht had. Ik heb echt enorm genoten, en de rest van de zaal ook volgens mij. Een geweldige avond.

Bij het weggaan was er nog wel even een flinke schrik, want Richard’s camera bleek verdwenen te zijn. We hebben nog flink lopen zoeken en zijn naar de gevonden voorwerpen afdeling gegaan. Net toen we het op wilden geven, werd de camera daar alsnog ingeleverd. Er zijn toch nog eerlijke mensen op deze wereld! De laatste trein hebben we niet meer gehaald, maar via een heel handige reisoptie via Wimbledon waren we uiteindelijk toch nog binnen een uur in Sutton.

Vierentwintig uur later ben ik nog steeds aan het nagenieten!

groeten
Dorine

bloemen

By dorine on July 16th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on bloemen

Hallo allemaal,

Eigenlijk heb ik niet zoveel te melden, maar toch maar even een post. Ik heb een heerlijk rustig weekend gehad, waarin ik een beetje heb opgeruimd en vooral veel gelezen. Het weer was drukkend en vochtig, maar niet echt zonnig. Op zondag ben ik nog naar Kew Gardens geweest, met Alicia, mijn nieuwe collega, die graag wat groen in de buurt van Sutton wilde zien. Het oorspronkelijke plan was Boxhill, maar gezien de weervoorspellingen hebben we gekozen voor wat minder wild groen wat eventueel ook in een waterdichte kas bezichtigd kon worden. Geen onverstandige keuze, want we hebben alle kassen van Kew noodzakelijkerwijs van binnen gezien. De kassen zijn op het moment niet geweldig, er staat vrij weinig in bloei, behalve dan de waterleliekas en de alpine kas, die waren prachtig. De tuinen buiten maakten dat gebrek aan bloemen ruimschoots goed.

hommel_klein.JPG

Meer foto’s staan in mijn fotoalbum. Op de momenten dat het droog was, was het enorm genieten van de bonte verzameling kleuren. We hebben uiteindelijk toch nog aardig wat gelopen en zijn, door op het juiste moment in de buurt van kassen te zijn, toch nog aardig droog gebleven. In Sutton hebben we nog wat gegeten en gekletst,of beter gezegd, gediscussieerd, wetenschappelijke discussies op zondagavond zijn weer een heel nieuwe ervaring.

Vandaag was het hier droog (in tegenstelling tot Nederland begrijp ik, bij mijn ouders in de wijk was de brandweer druk bezig om kelders leeg te pompen, gelukkig hadden mijn ouders geen problemen). De zon wil verder nog niet echt, maar aangezien ik toch de hele dag binnen zit is dat de komende dagen niet zo’n probleem. Op mijn werk is het druk, alle chemicalien waar ik vorige week op zat te wachten, zijn nu binnen waardoor er opeens een hele rij experimenten gedaan kan worden. Natuurlijk komen er dan ook nog allemaal kleine experimentjes tussendoor, dus mijn dag was aardig gevuld vandaag. Dat vind ik niet erg, ik ben het gelukkigst als er een hele stapel werk ligt te wachten (zonder scherpe deadline, al heb ik daar doorgaans ook niet zo’n probleem mee).

groeten
Dorine