Stockholm centrum

By dorine on July 27th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Stockholm centrum

Hallo allemaal,

Na de wat onwennige eerste-nacht-in-vreemd-bed volgde er op vrijdagochtend een zeer uitgebreid en luxe ontbijtbuffet. Lekker brood, yoghurt, ruime keuze uit vleeswaren en kaas, eieren en spek, zweedse gehaktballetjes: je kon het zo gek niet bedenken of het was er. We hebben er dan ook uitgebreid de tijd voor genomen, en heel hollands hebben we nog wat belegde broodjes meegesmokkeld voor de lunch.

Omdat de zon zich niet al te veel liet zien, besloten we om ons voorlopig maar te vermaken in het oude centrum van Stockholm. Allereerst zijn we naar de tourist information gegaan, waar we flink wat folders verzameld hebben en een kaart gekocht hebben waarmee we gratis toegang hadden tot alle attracties en waarmee we gratis gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Heel handig.

De eerste bezienswaardigheid die we tegenkwamen was het koninklijk paleis, en dat hebben we maar meteen van binnen bekeken. Het gebouw was van buiten niet heel bijzonder, maar van binnen was het helemaal ingericht in barok-stijl, heel veel bladgoud en beschilderde muren. Persoonlijk houd ik meer van een iets meer sobere inrichting, maar dit was toch ook wel heel mooi. Er was een uitgebreide tentoonstelling over kroonprinses Victoria, die ongekend populair is in Zweden. Na het paleis hebben we ook nog de kroonjuwelen bekeken in een kelder diep onder het paleis.

Buiten gekomen bleken er precies een aantal horseguards (wachters te paard) langs te rijden. Omdat we die in Londen ook hebben, had ik niet heel veel interesse en zijn we de kathedraal (Storkyrkan) gaan bekijken. Het was een laat-middeleeuwse niet al te grote kerk, maar door de bouw uit rode bakstenen was het toch wel bijzonder om er binnen te zijn. Het is een lutherse kerk, dus niet zo extravagant aangekleed als een katholieke kerk, maar ook niet zo somber als een Nederlandse protestantse (calvinistische) kerk.

Inmiddels waren de horseguards, die instrumenten bij zich hadden, aan een compleet concert begonnen op het binnenplein van het paleis. Daar zijn we toch maar even gaan kijken.

horseguards_klein.JPG

Ik kon een plekje veroveren op een uitsteeksel van een pilaar, waardoor ik prima uitzicht had. Ook stond ik onder een afdak, wat zeer aangenaam was toen het begon te regenen. Er volgde een enorme plensbui dus wij zijn maar even gebleven waar we waren.

Toen het concert en de plensbui over waren, zijn we de rest van het oude centrum, Gamla Stan, gaan verkennen. Dit centrum bevindt zich op een eilandje, zoals heel Stockholm zich op eilanden bevindt. Overal waren smalle middeleeuwse straatjes met oude, gekleurde huizen. Een heel mooi en gezellig gedeelte van de stad. Al snel ontdekten we een ijswinkel. En nog één. En nog één. In Oslo en Helsinki hadden we al bijzonder goed ijs op, dus het ijs in Stockholm moest natuurlijk ook geprobeerd worden. Gelukkig hadden we keus uit tenminste dertig verschillende smaken, varierend van aardbei tot dropijs (niet aan te bevelen, heb ik in Helsinki al geprobeerd). Het was erg lekker!

Na Gamla Stan zijn we naar het tegenoverliggende eiland, Riddarholmen, gegaan. Ook dit is een oud gedeelte van de stad, met daarop de oudste kerk van Stockholm, de Ridderholmskyrkan. Dit was ons doel. Het was een prachtige middeleeuwse kerk, met versierde wanden. In deze kerk bevinden zich de grafkelders van de diverse dynastieen van het Zweedse koningshuis. Ook veel andere belangrijke personen liggen er begraven. Het was bijzonder om hier rond te kijken.

Inmiddels was de zon gaan schijnen, dus hebben we op een muurtje, met de zon in ons gezicht, van de meegesmokkelde lunch genoten. Omdat de dag nog niet voorbij was, en we optimaal gebruik wilden maken van onze Stockholmkaart, hebben we na de lunch de ferry genomen naar een ander gedeelte van Stockholm, Djurgarden. Dit is een eiland met daarop een groot park. In dat park liggen allerlei attracties, zoals een pretpark, openluchtmuseum en diverse andere museum. Wij waren gekomen voor Junibäcken, een attractie waarin je met een treintje door allerlei landschappen uit de boeken van Astrid Lindgren rijdt. Omdat we er niet meteen inkonden, zijn we eerst nog een ander museum gaan bekijken, het Vasa museum. Dit museum is gebouwd om een oud handelsschip, dat in de zestiende eeuw enige minuten na haar eerste afvaart naar de bodem van één van de Zweedse waterwegen verdween. In 1962 zijn bijna alle onderdelen van het schip in redelijk goede staat van de bodem van de zee gehaald en in elkaar gepuzzeld. Het resultaat was een prachtig schip, waar je aan alle kanten omheen kon lopen. Na dit schip zijn we weer teruggegaan naar Junibacken, waar we na veel te lang wachten eindelijk het treintje in konden. Ik vond het heel leuk, maar ik denk dat mensen die geen of weinig boeken van Astrid Lindgren hebben gelezen, zich er iets minder goed mee konden identificeren. Opvallend was dat Pippi Langkous tijdens de treinreis volledig ontbrak, alleen bij de uitgang was villa Kakelbont nagebouwd.

Inmiddels was het etenstijd. Na lang zoeken vonden we in één van de nieuwere gedeeltes van Stockholm een aardig restaurant, een engelse pub. Na lekker gegeten te hebben, hebben we in het oude gedeelte nog een lekker ijsje toegenomen. Al teruglopend en genietend van het ijs, stuitten we op de grote winkelstraat op vier jonge studenten die met twee violen, een cello en een accordeon de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi stonden te spelen. Daar hebben we natuurlijk een poos naar geluisterd, ze waren heel goed. Een onverwachte traktatie! Hierna zijn we snel naar ons hotel gegaan, want het was al behoorlijk laat. Meer foto’s van deze dag kun je vinden in fotoalbum.

groeten
Dorine