zondag

By dorine on April 15th, 2007
Posted in Nieuws | 1 Comment »

Hallo allemaal,

Het was me het dagje wel weer. Vanochtend was ik al voor zevenen op om zeer op tijd naar de kerk te gaan. Ik had dienst als ouderling, en door het ontbreken van de kosters en onze eigen predikant, en met een kerk vol met BBC-mensen voorzag ik duizend-en-één problemen. Om half tien kwam ik in de kerk aan, en daar heb ik welgeteld vijf minuten genoten van mijn kopje koffie, daarna werd het aan één stuk door hard werken tot aan de kerkdienst. Er bleken zich namelijk inderdaad de nodige problemen voor te doen. Normaal zouden die makkelijk opgelost kunnen worden door de kosters, maar die waren er dus niet. In de plaats van twee vaste kosters, was er nu één hulpkoster, die ook niet alles tegelijk kon. Uiteindelijk konden we de meeste problemen oplossen (de bloemen voorin de kerk waren tamelijk verlept, er was niemand die ik eropuit kon sturen om nieuwe te kopen, dus heb ik maar een vaas met uitgegroeide tulpen uit de keuken gehaald). Eén groot probleem bleef: de geluidsinstallatie deed het niet. Nu is de kerk niet dusdanig groot dat je niet zonder geluidsinstallatie af kunt, maar we hebben altijd oudere mensen in de kerk, die van een ringleiding (doorgifte van het geluid in de kerkbank) afhankelijk zijn om de dienst te kunnen volgen. Dat lukte dus niet. We hebben het uiteindelijk zonder microfoons gedaan en gelukkig hebben de meeste mensen het wel kunnen volgen. Achteraf bleek dat Steffen wist waar de volumeknop van het geluid zat, maar Steffen en Ilja waren in een poging om vroeg in de kerk te zijn, verzeild geraakt in de wereldrecordpoging skippyballen op de millenniumbridge (ja, serieus!). Dat had nog niets geholpen, bleek weer iets verder in de tijd, want er bleek ook nog een stekkertje te ontbreken in de geluidsinstallatie.

Gelukkig hadden we wel een mooie dienst. Daarna was het weer druk, druk, druk omdat nu echt alles in orde gemaakt moest gaan worden voor de evensong. Gelukkig was er rond een uur of één tijd om lekker buiten te gaan zitten, want ondertussen was het erg mooi weer, zo’n vijfentwintig graden met stralende zon.

Vanaf half twee nam de BBC de leiding over en moest er geoefend worden voor het lezen. Mijn nederlandse accent werd gewaardeerd! De BBC mensen zijn wel echte professionals, ze weten je het gevoel te geven dat alles helemaal goedkomt. Erg aardige mensen! Na het oefenen hebben we weer een poos buitengezeten, waar we door de kerkmuren heen het koor konden horen oefenen. Dit studentenkoor, het koor van het Caius College in Cambridge, was absoluut geweldig!

Om vier uur begon de evensong, met daarin veel muziek van de componist Dieterich Buxtehude. Ik heb ervan genoten! Mijn schriftlezing ging goed, al had ik wel een paar kleine versprekingen. Mijn debuut op BBC radio! Voor de mensen die deze evensong nog willen horen: de opnames zijn nog een week lang via deze link te beluisteren.

Na de dienst ben ik samen met David, Steffen en Ilja gebleven totdat alles opgeruimd was, zodat we daarna de kerk netjes af konden sluiten. Vervolgens zijn we lekker uit eten geweest, waarbij David op champagne trakteerde omdat de evensong zo goed verlopen was, hij heeft jarenlang moeite gedaan om de BBC evensong naar de Nederlandse kerk te halen.

Een half uur geleden kwam ik thuis met het gevoel dat ik een lange zware werkdag achter de rug had. Weliswaar een dag met hele mooie elementen, maar toch vermoeiend. Helaas moet ik nog vijf hele dagen werken eer dat het weer weekend is.

Dat was het wel weer geloof ik,

groeten
DorineBy Steffen M. Boelaars on 16-04-07 13:07

Dorine, het was een ware vuurdoop voor je, maar je hebt het werkelijk fantastisch gedaan gisteren! Een ongekende drukte, met juist nu de mensen die alles weten afwezig en mensen die onbekend zijn aanwezig. In admiration I take my petje (hoedje) af.