Nog meer Stockholm

By dorine on July 29th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on Nog meer Stockholm

Hallo allemaal,

Op zondag besloten we, na een uitgebreid ontbijt, wat interessante dingen te gaan bezoeken in de buitenwijken van Stockholm. Onze eerste stop was in de universiteitswijk van Stockholm, waar zich een botanische tuin bevind. Deze hebben we uitgebreid bekeken, waarbij het handig was dat er kassen waren, want zo nu en dan regende het behoorlijk.

waterlelie_klein.JPG

Er waren bijzonder veel waterlelies in deze tuin, die verder niet zo mooi en groot was als Kew Gardens, maar ik ben dan ook wel behoorlijk verwend met een abbonnement op één van de mooiste botanische tuinen van Europa. Toch was het leuk om erheen te lopen. Volgens onze grove kaart was er in de buurt ook een vlindertuin. Er bleek echter één probleem, er lag een meer tussen. Er waren geen bruggen of ferry’s dus we hebben maar gevraagd hoe we er het beste konden komen. We kregen antwoord dat we er best in drie kwartier omheen konden lopen. Dat was een mooie wandeling, maar toen we na een uur stevig doorlopen nog niet op de helft waren, hebben we voor het laatste stuk toch maar een bus gepakt.

vlinders_klein.JPG

De vlindertuin was de moeite waard. Er waren veel vlinders te zien en ze waren ook niet te schuw om te poseren voor de camera.

Van het noorden hebben we ons naar het oosten van Stockholm begeven, terug naar Djurgarden, waar we de eerste dag ook geweest waren. Hier lag namelijk een openluchtmuseum, Skansen, waarvan ik had horen zeggen dat het één van de mooiste van europa was. In het museum was ook een kleine dierentuin. Er waren niet veel dieren, maar het meerkatten (soort aap) verblijf was heel bijzonder: we liepen tussen de meerkatten door en konden ze zelfs aanraken!

dorine_meerkat_klein.JPG

Na de dierentuin zijn we de rest van het park gaan bekijken, waarbij er nog een soort dierentuin was, maar dan met skandinavische beesten (beren, wolven en elanden). Vooral de beren waren erg leuk. De rest van het openluchtmuseum bestond uit boerderijen, kerkjes, huizen, molens en zelfs een compleet dorpje, allemaal in de negentiende eeuw vanuit heel zweden overgebracht naar Djurgarden. Overdag moet het er een drukte van belang zijn geweest, met allemaal mensen in klederdracht, volksdansdemonstraties e.d. Helaas waren wij er ‘s avonds, en het was eigenlijk iets te rustig. Ook waren alle huizen en andere gebouwen, waar je overdag waarschijnlijk in kan, dicht. Toch was het leuk om te zien.

Tegenover de ingang van Skansen was een echt zweeds restaurant, gebouwd uit hout met een grote veranda. We zijn neergestreken op de veranda waar we konden genieten van live-muziek, twee mannen waren (italiaanse) smartlappen aan het spelen op cymbaal en viool. We hebben er heerlijk (zweeds) gegeten.

Hierna zijn we teruggegaan naar Gamla Stan, omdat we de laatste band van het Tall ships podium niet nog een keer wilden missen. Eerst hebben we nog wat rondgekeken bij de boten die aangemeerd lagen, er bleken ook een aantal Nederlandse boten te liggen. Deze keer waren we op tijd bij het podium voor de laatste band, die een ABBA-coverband bleek te zijn. Zweedser kun je het niet krijgen! Het lijkt onmogelijk om geen ABBA-nummers te kennen, en ik kon heel wat songs meezingen. Nadat de band uitgespeeld was, was er nog een knallend vuurwerk vanaf een ponton in de haven

vuurwerk_klein.JPG

Een zeer geslaagde laatste avond van de vakantie! Meer foto’s van deze dag zijn te vinden in mijn fotoalbum.

groeten
Dorine