Zaterdag

By dorine on October 7th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on Zaterdag

Hallo allemaal,

De ochtend begon vandaag voor mij als een gewone doordeweekse ochtend: ontbijten en dan snel naar mijn werk. Alleen was het jammer dat dat op een zaterdag moest gebeuren. Op mijn werk aangekomen bleek mijn donkerbruin vermoeden dat de site manager zou vergeten de airco aan te zetten in het lab, waarheid. Het was er 28 graden toen ik aankwam en dat is terwijl ik werkte opgelopen naar 31 graden. Heel fijn om daar vier uur in te werken. Gelukkig waren er ook nog een aantal mensen van andere afdelingen aan het werk in de buurt, dus ik had wel een beetje aanspraak.

Het ging allemaal voortvarend totdat ik toekwam aan de laatste set cellijnen. Deze cellijnen zijn speciaal in de zin dat ze nog nooit zijn getest op een bacterie (mycoplasma) die gekweekte cellen vaak onzichtbaar infecteert en dan later experimenten beinvloedt. We hebben de regel dat alleen cellijnen die negatief zijn getest voor deze bacterie, in de gewone kweekstoven gekweekt mogen worden. Voor de cellijnen die positief zijn, of die nooit zijn getest, is er één andere stoof, die we delen met een aantal andere afdelingen. Het nadeel van deze stoof is dat er geen koolstofdioxide gehalte van 5% is, wat nodig is voor celkweek. Vijf van mijn cellijnen moest ik kweken in deze stoof, en ik kon het koolstofdioxide gebrek in de stoof omzeilen door voor het kweken een klein beetje koolstofdioxidegas in de kweekfles te blazen. Vanochtend toen ik aankwam, bleek al dat deze aparte kweekstoof vermoedelijk de hele nacht heeft open gestaan (wat ook aardig heeft bijgedragen aan de temperatuur van het lab, denk ik). Mijn cellen die in die stoof stonden, zagen er gelukkig nog goed uit. Toen ik gas in mijn flesjes wilde blazen, bleek dat er geen gas meer uit de gasfles kwam. Die gasfles vond ik ook al in niet opgeruimde stand aan, en mogelijk heeft deze ook de hele nacht opengestaan, maar zeker weten doe ik dat niet. Zonder dat gas zouden mijn cellen doodgaan in de aparte stoof, dus ik stond voor een dilemma. Uiteindelijk heb ik besloten ze in de gewone kweekstoof, met koolstofdioxidegehalte van 5%, waarin ook mijn andere cellen staan, te zetten, met het risico dat er iets positief is voor de gevreesde bacterie en dat ik daardoor alles in die stoof besmet. Daarom heb ik alle kweken van mijn collega’s Lynley en Raisa verplaatst naar een andere stoof, die precies hetzelfde doet, maar in gebruik is door een aantal andere collega’s. Ik had geen telefoonnummers van Lynley en Raisa, en ik vond het heel vervelend om iets te verplaatsen zonder het te vragen, maar het kon even niet anders. Ik zie ze allebei morgen, dus dan zal ik het uitleggen. Ondertussen heb ik een briefje met uitleg achtergelaten op de stoof.

Al met al was het een gestresst einde van (meer dan) een ochtend werken. De rest van de dag heb ik niet veel meer gedaan, nog een paar boodschappen gehaald, beetje opgeruimd en verder met een boek in mijn luie stoel gehangen. Ook moest ik een tas pakken, want morgen, nadat ik naar de kerk ben geweest, ga ik direkt door naar Birmingham, waar ‘s avonds het nationale kankercongres begint. Ik reis als het goed is samen met Ola, mijn nieuwe collega, met de trein en ergens ‘s avonds zullen we ook al mijn andere collega’s wel tegenkomen, die komen met de auto. Dinsdagavond laat ben ik weer terug, dus voor die tijd komen er waarschijnlijk geen berichten meer hier van mij.

groeten
Dorine