weekendje Hessel

By dorine on November 6th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on weekendje Hessel

Beste allemaal,

Afgelopen weekend heb ik me druk beziggehouden met mijn visite, dus daarom laat ik nu pas weer wat van me horen. Afgelopen vrijdag heb ik Londen van boven tot onderen gezien. Ik moest namelijk wat monsters afleveren aan de ene kant van de metropool, en vervolgens aan de andere kant weer een tas vol microscoopglaasjes (met hersentumorweefsel daarop) ophalen. Ik ben in het midden van de stad geeindigd, om Hessel op te halen, die met de trein op Waterloo zou aankomen. Hij was er keurig op tijd, en al vlot zaten we in de trein naar Sutton (met overstap). In Sutton heb ik gekookt, hebben we gegeten en heerlijk bijgepraat.

Op zaterdagochtend hebben we ons al redelijk vlug terug de metropool in begeven. Hessel had alle Londense wonderen namelijk nog nooit aanschouwd, dus er viel heel wat te bezichtigen. We zijn begonnen in Westminster abbey, de middeleeuwse kathedraal van Londen (een klein puntje: het is eigenlijk geen kathedraal). Ik ben er ooit in een ver verleden eens doorheengerend tijdens een groepsreis, en had er natuurlijk al het nodige schone gezang aangehoord, maar had het geheel nog nooit goed van binnen bekeken. We zijn dus eens rustig rond gaan lopen, ik heb Hessel nog getrakteerd op de nodige verhalen over de diverse Engelse koningen en hun onhebbelijkheden (ik weet inmiddels meer over de Engelse geschiedenis dan de Nederlandse) en hebben vooral alles heel goed bekeken.

Nadat we genoeg graven hadden gezien, zijn we lekker gaan wandelen. Buiten was het koud maar zeer zonnig, uitstekend wandelweer. In zo’n anderhalf uur wandelen hebben we gezien: Buckingham Palace, st James Park (met pelikanen), the Whitehall, Westminster abbey (natuurlijk), the Houses of Parliament (inclusief Big Ben), st Pauls Cathedral (wel een echte kathedraal, maar dan weer niet middeleeuws), Southwark Cathedral (ook echt kathedraal en zelfs een heel klein beetje middeleeuws), de Towerbridge en last but not least de Tower zelf. Ook de Tower stond op ons lijstje om te bezichtigen, maar we vonden dat de tweeenhalf uur die we nog hadden voor sluitingstijd wat krap was, dus hebben we dat uitgesteld naar de volgende dag. In plaats daarvan hebben we eerst even heel cultureel gedaan en alle Rembrands in de National Gallery bekeken. De zonnebloemen van van Gogh bleken helaas verhangen (Schande!), dus na tien minuten zoeken bleek dat we daar toch echt geen tijd meer voor hadden. We wilden namelijk ook st Pauls Cathedral nog zien, en dan bij voorkeur gratis. Dat kan natuurlijk door naar de evensong te gaan. Ik heb genoten van de muziek en Hessel van de kerk (en andersom ook wel hoor).

Hierna hebben we nog een stukje langs de Thames gelopen en de verlichte skyline van de noordoever bewonderd. Vervolgens zijn we richting Sutton gegaan, alwaar we heerlijk pasta en chocoladetaart hebben gegeten bij een van de plaatselijke Italianen.

De volgende keer waren we weer vroeg uit de veren, want deze keer stond de Tower wel op het to-do lijstje. We stonden er om elf uur binnen en we waren er pas weer om vier uur uit. Het is daar namelijk nogal groot en er is nogal erg veel te zien. Eerst hebben we meegelopen met een rondleiding door één van de bewakers van de tower, een yeoman warden (beter bekend als beefeeter). Dat was vooral erg grappig. Daarna zijn we rustig één voor één alle gebouwen die open waren, gaan bekijken. Dat waren er heel wat en er was ook de nodige informatie te lezen op borden. Als grote fan van de engelse middeleeuwse tijd vond ik dat natuurlijk geweldig interessant. Het oudste deel van het kasteel is gebouwd in opdracht van William the Conqueror (ja, die franse viking die in 1066 Engeland binnenviel), dus er waren heel wat middeleeuwse bouwsels te zien. Overigens was dat oudste deel, dat er nog opvallend gaaf en heel uitziet (geen ruine dus) van binnen niet erg interessant, het was voornamelijk een wapen museum en dat is niet echt mijn ding. Het kapelletje in dit gedeelte was wel weer heel mooi. Verder hebben we natuurlijk de nodige gruwelijke verhalen gehoord, er zijn in de tower maar liefst drie koninginnen onthoofd, er hebben de nodige belangrijke politieke tegenstanders van het regime vastgezeten (en veel zijn er nooit meer uitgekomen) en er zijn ooit twee jonge prinsjes verdwenen… Heel veel geschiedenis in eens dus. Hessel werd er een beetje van overdonderd, ik had al het nodige gelezen en vond het prachtig om het nog een keer in context te zien en horen. Als sluitstuk hebben we ook nog de Engelse kroonjuwelen bekeken, waaronder de grootste geslepen diamant ter wereld. Mooi om te zien, maar ik kan me niet voorstellen dat zo’n kroon lekker zit. Aangezien in zo’n kroon meer dan 10000 diamanten en andere edelstenen zaten, was het een hoop bling-bling. Toch was het wel leuk om te zien, zeker omdat we de schotse kroonjuwelen vier jaar geleden ook al hadden gehad, dit maakte het plaatje compleet (uiteraard heb ik de Nederlandse kroonjuwelen nooit in het echt gezien, ik heb zelfs geen flauw idee waar die dingen liggen en of ze te bezichtigen zijn).

Na de tower hadden we eigenlijk geen tijd meer voor iets anders. De grote (gratis) musea waren te ver weg en sloten te vroeg om er nog een waardig bezoek aan te kunnen brengen en andere dingen gingen ook snel dicht. Daarom hebben we nog maar even twee beroemde pleinen van Londen verkend: Piccadily Circus en Covent Garden. Het was overigens koud om lang rond te hangen, dus we zijn al snel weer teruggegaan naar Sutton, waar we burgers met chocoladetaart hebben gegeten (die chocoladetaart was echt de rode lijn door dit weekend heen, in de tower hadden we ook al een stuk op, morgen moet ik maar weer naar de Gym).

Vanochtend moesten we wederom vroeg op. Ik moest namelijk op tijd op mijn werk zijn omdat ik een bespreking had. We hebben dus al snel afscheid genomen en zijn elk onze eigen weg gegaan. Over het werk is er vandaag weinig bijzonders te melden. Na het werk had ik een bijzonder intensieve Yoga sessie. Vervolgens moest ik ook nog boodschappen doen en wassen. De laatste was staat nu te centrifugeren, dus ik ben bijna klaar…

volgende keer meer

groeten
Dorine