promotie collega

By dorine on July 27th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on promotie collega

Hallo allemaal,

Vandaag ben ik hier alweer drie maanden! De tijd lijkt te vliegen! Ik ben inmiddels redelijk ingeburgerd en ook op mijn werk weet ik inmiddels het meeste te vinden.

Vandaag heb ik voornamelijk achter Suzie aangelopen om een techniek te leren die ik nog nooit heb uitgevoerd (voor de insiders: chromogenic in situ hybridisatie). Kortweg: je neemt een heel dun gesneden plakje van een tumor en plakt daar een stukje DNA op dat precies past op DNA wat zich in die tumor bevindt. Zo kun je zien of een bepaald gen meer of minder kopieen heeft dan de twee die er normaal zouden moeten zijn (het verminderen van genen die kanker voorkomen, of het vermeerderen van genen die kanker veroorzaken komt vaak voor in kanker). Morgen gaan we verder en zien of het gelukt is. Verder ben ik weer verder gegaan met de proef die besmet was met vreemd DNA. Gisteren leek de besmetting verdwenen, maar vandaag zat hij gewoon weer in de proef, heel frustrerend. Ik heb nu maar weer iets anders geprobeerd en ga heel hard hopen dat dat werkt (proef staat nu in het apparaat).

Vanmiddag is één van mijn collega’s gepromoveerd, Rachael, degene die me geholpen heeft met het vinden van een huis hier. Ze was al een paar dagen supernerveus en vandaag was ze zelfs misselijk van de zenuwen. Toch is alles goed gegaan en heeft ze het gehaald. Zo’n promotie hier is heel anders dan een promotie in Nederland. In Nederland is het een puur ceremoniele gelegenheid waar iedereen mooi aangekleed is en de ondervraging slechts één uur duurt. Iedereen mag komen kijken tijdens de verdediging van het proefschrift. Hier in Engeland gebeurt alles achter gesloten deuren. Rond het middaguur arriveerden de twee examinatoren en om twee uur werd ze richting een zaaltje geroepen waar de twee examinatoren en Kathy, de professor, haar ondervraagden. Niemand anders mocht daarbij zijn, zelfs Chris, mijn baas en ook haar begeleider niet.

We hebben haar met z’n allen uitgezwaaid en vervolgens was iedereen opeens bijzonder druk op het lab, maar in praktijk ging het nergens anders over dan over haar promotie. Zelfs Chris kwam rondijsberen, bijna net zo zenuwachtig als Rachael zelf. Na tweeenhalf uur kwam iedereen uit het zaaltje en toen bleek (wat we allemaal al verwachtten) dat ze het gehaald had! Tweeenhalf uur is voor Engelse begrippen vrij kort, ik had al horrorverhalen gehoord van ondervragingen die zes uur lang duurden. Uiteraard werden meteen de flessen champagne opengetrokken (die zich tot kort daarvoor bevonden in de ijsmachine op het lab, je staat wel raar te kijken als je de ijsmachine open doet om ijs te scheppen en er opeens een paar flessen champagne tevoorschijn komen). Daarna zijn we nog met een groepje richting de bar van het instituut, die ik volgens mij nog nooit bij naam heb genoemd, ik zal het voortaan hebben over de pH-bar, gegaan en hebben we lekker aan het bier gezeten.

Morgen gaan we het verder vieren, allereerst tijdens de koffiepauze. Iedereen doet iets daarvoor zodat het een feestelijke pauze wordt, en ik heb aangeboden de taart te bakken. Ik moest zojuist eerst naar de supermarkt om de ingredienten daarvoor te halen, en dat is lastig genoeg, maar uiteindelijk heb ik toch alles gevonden. Inmiddels is de taart net uit de oven. Dat duurde even, want mijn oven is een gasoven met alleen gasovenstanden, maar die correspondeerden duidelijk niet met de standen op het recept want na de beschreven tijd was de taart nog behoorlijk vloeibaar. Ik heb de oven toch maar wat harder gezet en inmiddels lijkt de taart min of meer de juiste constitutie te hebben. Straks als het afgekoeld is ga ik hem nog afwerken, dus het wordt een latertje vandaag.

Voorlopig slaap ik dus nog niet, maar voorlopig is het ook nog erg warm in huis dus in bed is het nog niet echt uit te houden. Het heeft net al een beetje geonweerd, maar echt doorzetten wil het nog niet. Wel zijn de voorspellingen nu dat we binnen een week teruggaan naar 23 graden, een veel aangenamere temperatuur. Het lijkt ook eindelijk weer eens fatsoenlijk te gaan regenen.

Dat was het wel weer voor vandaag

Groeten
Dorine