mislukte proeven

By dorine on July 12th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on mislukte proeven

Hallo allemaal

Vanochtend ben ik weer vrolijk verder gegaan met de proeven die maandag mislukt waren. Die vrolijkheid was snel over toen ik constateerde dat de proeven wederom mislukt waren, precies hetzelfde beeld als maandag. Ik heb vervolgens alle componenten voor de proef vernieuwd en het nog eens herhaald, en weer mislukt, heel frustrerend. Vervolgens zijn vijf collega’s zich ermee gaan bemoeien, maar niemand had dit ooit gezien. Iedereen wilde wel heel graag helpen om het op te lossen. De hele dag ben ik met deze dingen bezig geweest en aan het eind van de dag heb ik een soort wanhoopspoging gedaan om uit te zoeken of het niet lag aan de manier waarop ik de proef analyseerde: door het DNA (dat electrisch geladen is) over een soort gel die onder spanning staat te laten lopen, DNA fragmenten die kleiner zijn lopen harder door de gel heen dan DNA fragmenten die groter zijn en daardoor kun je DNA goed scheiden. De gel staat onder water en aangezien mijn sample ook opgelost is in water moet ik het zwaarder maken door er een stroperige vloeistof bij te doen, in mijn geval glycerol waar ik een kleurtje bij had gedaan. Dit prutje had ik zelf een aantal weken terug gemaakt. Ik heb het getest tegen het prutje wat de rest van het lab gebruikt, en zowaar: het ligt aan mijn zelfgemaakte prutje. Daar zit waarschijnlijk iets in wat DNA afbreekt. Snel een nieuwe fles glycerol bestellen dus. Het goede nieuws is dus dat mijn proeven waarschijnlijk helemaal niet mislukt zijn. Aangezien ik me er nog niet toe had aangezet om alles weg te gooien, kan ik morgen als het goed is eindelijk verder!

Verder heb ik vanochtend een bespreking gehad met mijn baas waarin we de plannen voor mijn verdere onderzoekslijnen wat verder hebben besproken. Voorlopig lijkt het erop dat als ik een beetje klaar ben met mijn huidige projecten, ik aan de gang ga met alle hersentumor cellijnen die we op het lab bezitten. Cellijnen zijn tumorcellen die een klein beetje veranderd zijn zodat ze onbeperkt door kunnen groeien in een flesje met voedingsstoffen. Er is nog heel weinig bekend van de cellijnen bij ons op het lab en daarom ga ik ze eens goed analyseren. Dat is een goede basis om er daarna wat functioneel onderzoek mee te doen, kijken hoe de tumor ontstaat of hoe we de tumorgroei kunnen remmen.

En passant liet mijn baas ook nog even weten dat we over een paar weken (als ik drie weken bezig ben) officieel een tussentijdse evaluatie van mijn proeftijd moeten doen. Hij liet daar meteen bij weten dat hij helemaal geen punten daarover heeft, hij was erg tevreden over mij. Ik moet nu zelf ook nog wat dingen gaan bedenken, maar veel zal dat niet worden, want ik heb het prima naar mijn zin.

Later op de dag hadden we ook nog een bespreking met de hele hersentumorgroep (4 man, want mijn franse collega zit een paar weken in Frankrijk). Het leuke daar is dat mijn baas altijd alle politieke verhoudingen in het kinderkankeronderzoek in groot-brittannië bespreekt. Voor elke soort kanker wordt op het moment één groep in het verenigd koninkrijk aangewezen die het onderzoek daarnaar landelijk coordineert. Natuurlijk willen wij de coordinatie hebben voor de soort hersentumor waar wij aan werken (high-grade glioma) en Chris liet doorschemeren dat dat waarschijnlijk wel gaat lukken, ook al is er nog een andere groep die daaraan werkt. Het is wel heel leuk dat hij zo open is over dit soort dingen.

Inmiddels is de temperatuur hier weer opgelopen tot boven de vijfentwintig graden. Gelukkig staat er wel een windje bij, zodat het goed uit te houden was buiten. Het terras op mijn werk is weer neergezet, dus we konden heerlijk buiten lunchen. Komende dagen schijnt het dit weer te gaan blijven, leuk, voor mij, maar minder voor alle gazonnetjes hier….

Volgende keer meer,

Groeten
Dorine