vrijdag

By dorine on July 15th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on vrijdag

Hallo allemaal!

Vandaag geen verhaal over beestjes, maar weer gewoon nieuws over mijn werk. Vorige week heb ik uitgebreid verteld over de proeven die ik had opgezet om een bepaalde mutant van een kankergen te kunnen aantonen in kankerweefsel. Ik heb toen verteld dat het enige wat nog nodig was om te weten dat we inderdaad de mutant aantoonden, was te bepalen of de DNA volgorde van het DNA fragment dat we aantoonden, klopte. Welnu, vandaag heb ik de resultaten gekregen van het bepalen van die DNA volgorde. Die resultaten waren allerbelabberst, waarschijnlijk had ik veel te veel DNA in de proef gestopt, ook hier heeft het probleem van het stofje dat tijdens de analyse mijn DNA afbrak gespeeld, daardoor dacht ik dat er veel minder DNA was dan dat er in werkelijkheid was. Toch kon ik uit de resultaten nog net bepalen wat ik wilde weten: dat ik inderdaad de mutant had gedetecteerd. Groot nieuws dus, en mijn baas was ook erg blij. Met deze techniek kan ik nu bepalen welke weefsels het mutante eiwit hebben en welke niet. Overigens kan dat alleen bij het tumorweefsel waarvan we RNA hebben, en dat is lang niet van elke patient. Daarom ga ik nog een andere techniek opzetten om de mutant aan te tonen, deze keer een techniek die gebaseerd is op DNA. We hebben nu in elk geval weefsel waarvan we zeker weten dat het positief is, dus daarmee moet het lukken om die andere techniek (FISH, voor de insiders) op te zetten.

Die problemen met het stofje dat mijn DNA afbrak tijdens de analyse van mijn proeven zijn inmiddels helemaal opgelost, ik heb het stofje weggegooid en gebruik nu een ander dat wel goed is. Inmiddels heeft een nieuw probleem zich aangediend, één van mijn proeven is “besmet” met vreemd DNA en ik krijg die besmetting niet weg. Voorlopig wil ik het er maar bij laten, ik hoef de proef voorlopig niet meer te doen en in de praktijk blijkt dat in de loop van de tijd de besmetting vaak weer verdwijnd, doordat chemicalien voor de proeven, waar de besmetting in kan zitten, opraken en door nieuwe vervangen worden.

Dat wat betreft mijn werk. Na werktijd heb ik vandaag weer getafelvoetbald. De miniolympics, het sportevenement dat het hele instituut in zijn ban houdt, is nog steeds bezig en vandaag waren de finales van het tafelvoetbal. Drie weken terug hadden we die bereikt. Vandaag moesten we eerst de halve finale spelen, en helaas, die hebben we verloren. Op doelsaldo overigens, 1 x gelijkspelen, 1 x winnen en 1 x verliezen. We moesten dus om de derde plaats spelen en we hebben de eer van ons gebouw hooggehouden: we zijn derde geworden. Dat betekent weer een aanzienlijk aantal punten voor het team van ons gebouw, en we stonden er al best goed voor. Volgende week gaat de definitieve beslissing vallen welk gebouw deze editie van de miniolympics wint.

Volgende keer meer nieuws,

groeten
Dorine