heet!

By dorine on July 16th, 2006
Posted in Nieuws | Comments Off on heet!

Hallo allemaal,

Na een aantal dagen van betrekkelijke koude (voor Nederlandse begrippen toch wel zeer betrekkelijke koude, lees: 25 graden) heeft hier de zomer weer toegeslagen. Soms heb ik het idee dat ik mijn verslagen niet vanuit Londen, maar één of andere mediterrane stad schrijf.

Het was dus heet vandaag. Vanochtend vroeg viel het nog reuze mee, toen ik om kwart over negen de deur uit ging was het zelfs bijzonder aangenaam (maar als het om kwart over negen bijzonder aangenaam is belooft dat doorgaans niet al teveel goeds voor de rest van de dag). Na de eekhoorn begroet te hebben die in dit droogteseizoen met veel plezier gebruik maakt van de bron in onze tuin (of zal ik het lek in de waterleiding noemen), heb ik mij richting station begeven. Aldaar constateerde ik al redelijk snel dat er vandaag 0 treinen reden vanaf Sutton Station. Gelukkig waren deze werkzaamheden van te voren niet aangekondigd. Er was wel vervangend busvervoer. Ze snappen hier de betekenis van het woord vervangend nog niet helemaal, bij vervangend busvervoer ga ik ervanuit dat de bus gaat op dezelfde tijd als dat mijn trein zou vertrekken. Hier werkt dat duidelijk anders, ze laten gewoon eens in het half uur een bus rijden, het ene halfuur de ene richting op en het andere halfuur de andere. Toen ik aankwam zou mijn bus pas over vijfentwintig minuten gaan rijden, naar West-Croydon, ondertussen alle stationnetjes aandoen, en vanaf west-Croydon zou ik vervolgens met de stoptrein verder richting Londen-Centrum moeten. Een reis van ruim een uur schatte ik in.

Gelukkig hebben ze ook nog zoiets als de lijnbus. Op de halte vanwaar mijn treinvervangende bus zou vertrekken kwam opeens een bus aanrijden die naar Morden zou gaan. En in Morden bevindt zich het allerzuidelijkste metrostation van Londen. Toevallig een metrolijn die ook heel dicht bij de Nederlandse kerk, mijn bestemming, stopt. Dit leek mij een wat aangenamere optie dan een treinvervangende stopbus, dus ik ben ingestapt. Tot mijn grote verbazing stond ik een kwartier later op het metrostation alwaar ik direkt de metro in kon stappen. Veertig minuten later zat ik in de Nederlandse kerk, vijfentwintig minuten te vroeg, op de tijd waarop ik als alle treinen helemaal normaal hadden gereden er ook was geweest. Ik ga deze route onthouden, want als de treinen ook maar tien minuten vertraging hebben, is dit sneller.

In de Nederlandse kerk was het rustig, maar de dienst was als vanouds goed. Na de dienst hebben we koffiegedronken en daarna zijn we met een groepje (inclusief dominee en vrouw) een hapje wezen eten. Dat was erg gezellig en lekker.

In Londen Centrum was het inmiddels superheet, meer dan dertig graden en doordat alle hitte terugkaatst vanaf het asfalt voelt het nog veel heter aan. Daarom ben ik met Diny wat verkoeling gaan zoeken door langs de zuidelijke Thames-oever vanaf station London Bridge naar the Houses of Parliament te lopen. Daar loopt namelijk een lange-afstandswandeling, het Thames-Path. Ik dacht een rustig pad te vinden, maar nee, dit is de plek waar heel Londen flaneert, al is flaneren een groot woord gezien de kleren die hier gedragen worden. Het was er ontzettend druk maar gezellig, overal terrasjes (bomvol) en pubs, straatmuzikanten, levende beelden en meer. We zijn zelfs langs een heus turks festival gekomen en ook was er een boekenmarkt (waar ik nieteens naar boeken heb gezocht). Vanaf the Houses of Parliament zijn we naar Piccadily gelopen waar we naar de Taize-dienst zijn gegaan in de st James church. Dat was een fijne dienst, al was het tempo erg traag. Ik heb er ook weer gefloten. Ik merk dat ik weinig fluit op het moment, de combinatie van dat en het warme weer maakte mijn fluit erg hees. Na afloop ben ik met een aantal mensen van daar nog wat gaan drinken in het koffietentje aan de overkant.

Hierna heb ik me weer richting huis begeven, via dezelfde route als op de heenweg. Toen ik het metrostation uitstapte kwam er direkt een bus. Daarin trof ik tot mijn grote verbazing een bekende: mijn marokkaans-nederlandse tafelvoetbalcollega. We hebben gezellig bijgekletst en voor ik het wist waren we alweer in Sutton.

Inmiddels heb ik alle ramen weer wijd opengezet want in huis is het behoorlijk warm. Vooralsnog koelt het hier ‘s nachts nog af tot beneden de twintig graden, maar voor het eind van de week wordt vijfendertig graden voorspeld en dan blijft het ‘s nachts ook boven de twintig. Ik probeer het nu dus maar zo koel mogelijk te houden, maar ik vrees dat het tegen het eind van de week weer afzien wordt. Ik hoop dat op mijn werk de airco het een beetje doet.

Dat was het weer voor vandaag.

groeten
Dorine