De eerste volle dag op Iona

By dorine on September 23rd, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on De eerste volle dag op Iona

Hallo allemaal,

Na een nacht diep geslapen te hebben, hoefde ik de eerste ochtend in Iona niet eens erg vroeg op te staan, kwart over acht, zo laat kom ik er op zondag normaal ook uit. Even later stond het ontbijt voor ons klaar: Porridge (havermoutpap) met toast. Ik ben wel van de pap, ik maakte het in Nederland ook regelmatig, maar ik hoorde verder toch diverse Nederlandse klachten. Na de porridge wachtte de stofdoek. Zelfs op zondag moet het centrum een beetje schoongemaakt worden, dus heb ik een gang en wat vensterbanken gestoft. Als 40 mensen aan het huishouden werken, gaat het gelukkig wel heel snel.

Na het gestof en gepoets mochten we naar de kerk, voor de eucharistieviering van de zondag. Die stond in het thema van de oogst die binnen was. Een thema waar we in de binnenstad niet zo vaak meer bij stil staan, het lijkt allemaal heel normaal dat het eten in de supermarkt terecht komt. Het was een hele mooie dienst met mooie liederen.

Na de dienst hebben we het klooster een beetje verkend. Na het koffiedrinken in de refter volgde er een heerlijke lunch in ons eigen centrum.

‘s Middags was het (nog steeds) droog, dus we vonden het tijd voor een wandeling. We hebben een stevig eind gelopen, naar st Columba’s bay, het gedeelte van het eiland waar St Columba aankwam. Een mooie, doch modderige route, ik zakte tot mijn knieen weg in de modder.

De zee was door de harde wind behoorlijk ruig, wat Steffen ondervond toen hij op een rots bij zee klom, en vervolgens een enorme golf over hem heen kreeg. We moesten vervolgens nog hard doorlopen om weer op tijd terug te zijn, een aantal van ons moest meehelpen met het tafels dekken voor het avondeten (bij elke maaltijd was er een groep mensen aan de beurt, ik moest altijd helpen bij het avondeten).

‘s Avonds hebben twee leden van de Iona-communiteit, die deze week op het eiland waren, verteld over de geschiedenis van Iona en de Iona-communiteit. Ik heb daar in een eerdere post al wat over geschreven. Het was een heel boeiend verhaal, omdat beide mensen heel goed konden vertellen. Het was ook heel gezellig met een groep rond het haardvuur.

Meer foto’s van deze dag zijn te vinden in mijn fotoalbum.

groeten
Dorine