muziekdag

By dorine on November 11th, 2007
Posted in Nieuws | Comments Off on muziekdag

Hallo allemaal,

Om mijn lange zwijgen van afgelopen weken goed te maken, meteen nog maar een post. Vandaag heb ik genoten van de meest prachtige muziek. Dat begon vanochtend om tien uur in de kerk, waar een orkest en koor aan het repeteren waren voor een bach-cantate. Al snel had ik het druk met het verwelkomen van de vele gasten, die op ons jaarlijkse muziek-hoogtepunt af waren gekomen. Net als vorige week was ik deze week ouderling van dienst, met een hoop taken. Om elf uur precies begon de dienst met twee minuten stilte, na allerheiligen en allerzielen hebben de britten ook remembrance day, een zondag waarop ze alle mensen die slachtoffers zijn van oorlog gedenken. Als Nederlandse kerk in Groot-Brittannië doen we daar netjes aan mee. Hierna begon de kerkdienst die grotendeels tweetalig was. De kerk was inmiddels volledig volgelopen, er moesten zelfs extra stoelen bijgezet worden. Eerst kregen we een prachtige koraal van buxtehude, en na de preek de bach-cantate (BWV146, durch viel trübsal müssen wir in das reich gottes gehen). Prachtige muziek, uitgevoerd door een zeer goed Bach-orkest en ook een heel goed koor (al heb ik in Nederland koren gezien die misschien nog iets beter waren). Een genot om naar te luisteren.

Na de dienst bleven een hoop mensen koffiedrinken en kwam ik zowaar mijn collega Richard tegen, ik had vrijdag iets laten ontvallen over een bach-cantate en daar was hij op afgekomen. Heel erg leuk! Na de dienst heb ik met Steffen een hapje gaan eten tegenover st Paul’s Cathedral. Toen wij om tien over drie uitgegeten waren, was het een kleine moeite om om kwart over drie nog weer wat muziek mee te pakken, de evensong. Deze had ook weer prachtige muziek, onder andere van Vaughan-Williams. Al blijf ik het toch een groot nadeel vinden dat je in st Paul’s een heel eind van het koor af zit, door de enorme ruimte klinkt het koor daardoor erg zacht, zeker na de overweldige akoestiek van de Nederlandse Kerk. Volgende keer toch maar weer Westminster Abbey, die overigens wel iets verder weg is en waar de evensong een kwartier eerder begint.

Nu ga ik nog een uurtje genieten van mijn zondagavond en een nieuw (hopelijk mooi) boek, heb zojuist weer een schitterend boek uitgelezen (Dawn of Empire van Sam Barone, over de eerste boeren en handelaars die hun dorp verdedigen tegen de barbaren in Mesopotamië, een absolute aanrader).

groeten
Dorine